Най-добрата видеокарта на AMD открадна овърклок короната от GeForce GTX 1080 TI на Nvidia миналия месец, но този рекорд вече е в историята, тъй като гръцки ентусиаст постигна нов световен рекорд за най-висока тактова честота от 3321 MHz с AMD RX 6900 XT. Това е увеличение от впечатляващите 81 процента над стандартната базова честота на картата от 1285 MHz и побеждава рекорда от миналия месец, който бе 3225 MHz.

По разбираеми причини AMD RX 6900 XT не може да постигне този рекорд с фабричното си охлаждане и в двата случая то е заменено с такова от течен азот, за да не прегрява картата. Нещо повече, AMD RX 6900 XT постига рекорден резултат в бенчмарка 3DMark Fire Strike Extreme от 37618 точки, побеждавайки предишния си рекорд с 8 процента.

Като повечето подобни експерименти този по-скоро не е приложим в реални условия, тъй като течният азот не е практичен за геймърските РС-та.  

Предстои да видим колко дълго ще издържи постижението, тъй като AMD RX 6900 XT може да ни даде още и има ограничение от цели 4000 MHz. Дори да не успеете да постигнете такива честоти вкъщи, постижението говори за отличните овърклок възможности на AMD RX 6900 XT дори с въздушно охлаждане.

Снимка: AMD 

Виж още: Diablo 2 Resurrected ще ползва уникалните характеристики на PS5 контролера