Скандалната премиера на Star Wars: Battlefront II доведе до рекорден спад в акциите на Electronic Arts, съобщава PC Gamer.

По последни данни стойността на компанията е паднала с 3 милиарда долара от пускането на шутъра преди няколко седмици. Анализаторите са категорични, че негативната тенденция може да има дълготрайно влияние върху финансовата стабилност на компанията.

От началото на ноември акциите на ЕА паднаха с близо 9 процента, след като през октомври се котираха на рекордно високи нива. Полемиките около микротранзакциите в играта и решението на компанията да ги спре временно обаче доведоха до сериозно разклащане на доверието. Дори мултимедийният гигант Disney обяви своето недоволство от развитието на ситуацията, което пък поставя под въпрос бъдещето на Star Wars лиценза за видеоигри, който в момента се държи именно от ЕА.

"Дойде време гейм индустрията като цяло да установи ясни стандарти за пределите на микротранзакции. Само така издателите ще могат да поправят случилото се и да избегнат външната намеса на регулаторите", коментира анализаторът Дъг Кройц от Cowen and Co.