PlayStation 5 надгради спрямо PS4 с по-бързо съхранение, нов контролер и по-добра графика. Но едно нещо липсва на новата конзола - опция за бързо разширяемо съхранение под формата на нов SSD диск. Сега изглежда, че Sony най-накрая може да включи тази функция в предстоящата актуализация на системния софтуер на PS5.

Според доклад на Bloomberg Sony ще активира разширяемата сторидж опция за M.2 SSD на конзолата и по-високите скорости на вентилатора до средата на тази година. Това ще позволи на потребителите да инсталират M.2 SSD дискове в конзолата, за да увеличат онези 825 GB, които вече са пълни с игри. Актуализацията на скоростта на вентилатора ще помогне на конзолата да разсее и излишната топлина.

Въпреки че 825 GB изглежда като много на хартия, това е предизвикателство за тези, които играят актуалните заглавия. На разположение на потребителя са само около 667 GB, докато новите игри редовно преминават бариерата от 100 GB. Този нож с две остриета означава, че собствениците на PS5 са по-ограничени в броя на заглавията, които реално могат да инсталират. PS5 включва поддръжка за по-бавни, въртящи се USB устройства, но от тях могат да се инсталират и стартират само стари PS4 заглавия. Ако искате да възпроизвеждате заглавия на PS5, трябва да ги инсталирате на персонализираното вътрешно устройство на Sony.

Не е ясно дали PlayStation ще приема M.2 SSD устройства от всички производители, но те вероятно ще трябва да съвпадат или да се доближат до скоростта и спецификациите на PS5 сториджа на Sony.

Снимка: Sony

Виж още: Вентилаторът на PS5 ще работи различно според нуждите на всяка игра

 

Тагове: