След месеци на очакване Sony най-сетне разкри хардуерните параметри на PlayStation 5: следващата конзола на компанията, която излиза тази есен.

PlayStation 5 ще има 8-ядрен процесор AMD ZEN 2, клокнат на 3.5 GHz, и видеокарта, базирана на архитектурата AMD RDNA 2, която обещава 10.28 терафлопа изчислителна мощност. Оперативната памет е 16 GB GDDR6 RAM, а мястото за съхранение е 820 GB SSD, оптимизиран за бързо зареждане на игри.

Докато на PlayStation 4 са необходими около 20 секунди, за да зареди 1 GB данни, целта е PlayStation 5 да може да зареди 5 GB за една секунда. PlayStation 5 ще поддържа и USB външни дискове, но те са по-бавни и предназначени за PlayStation 4 игрите, съвместими с новата конзола. Системата ще има 4К Blu Ray диск.

От това изглежда, че новият Xbox Series X ще бие PlayStation 5 като сурови данни, но разликата е, че процесорът и видеокартата на PlayStation 5 ще работят с променливи честоти. Това означава, че неизползвана мощност от процесора може да се прехвърли на графичния ускорител, ако там има нужда от нея.

PlayStation 5 ще има значителна обратна съвместимост с PlayStation 4 каталога. Вместо в новата конзола да бъде включен чипсетът на предишната, както при PlayStation 3, тя ще съдържа логичния алгоритъм на PlayStation 4. В резултат PlayStation 5 ще има както PlayStation 4, така и PlayStation 4 Pro режим и ще възпроизвежда старите игри с по-високо качество. Sony e направила справка със 100-те най-играни PlayStation 4 заглавия и очаква почти всички от тях да могат да се играят на PlayStation 5 още в деня на премиерата на новата конзола - и по-точно в boost режима им. Тоест всички игри ще вървят като на PS4/PS4 Pro, а подобрения ще получат повечето от тях.

Предстоят и допълнителни тестове.

Тагове: