Току-що разкритите хардуерни параметри на PlayStation 5 показаха, че Sony ще предложи изключително бърз SSD диск, чиито статистики са над два пъти по-големи от тези на Xbox Series X. Това означава, че PlayStation 5 игрите ще се зареждат по-бързo и ще предложат повече детайли, но според експертите от Digital Foundry има шанс това предимство вероятно да бъде използвано максимално основно от ексклузивите на Sony. В същото време всички мултиплатформени игри ще продължават да се съобразяват с най-малкия общ знаменател – Xbox Series X и РС.

Това е доста интересно, особено като се има предвид, че на хартия PlayStation 5 изостава спрямо Xbox Series X, когато става въпрос за процесор и най-вече за видеокарта (с около 15%).

Според Digital Foundry това ще бъде известен проблем за  PlayStation 5 разработчиците. Те ще бъдат принудени да правят някои избори, които няма да се налагат, когато програмират игрите си за новия Xbox и неговите фиксирани честоти.

„PlayStation 5 е предвидима система, но принуждава програмистите да взимат решения, които няма да се налагат на Xbox Series X. Мисля, че фиксираните честоти са по-добрият вариант, но ще видим“, казва Джон Линеман от Digital Foundry.

„Playstation 5 е по-добър хардуер по много различни причини, независимо от това, което виждате в описанието“, коментира главният редактор на сайта Kotaku Джейсън Шрайър.

Виж още: Легендарният Nintendo Play Station прототип стана най-скъпият геймърски продукт   

Тагове: