Преди месец агенти на ФБР са се свързали със Sony по повод потребител на PlayStation 4, продаващ наркотици през PlayStation Network. Заподозреният с псевдоним Speedola20 е обвинен, че продава кокаин на цена „34 000 долара за килограм“. Бюрото дори пита какви игри е играл предполагаемият наркодилър и напредъка му в тях.

PSN е цялостна мултимедийна услуга, включваща магазин за игри, стрийминг на филми и музика, както и - ключово за този случай - аудио и текстов чат.

Мнението на Naughty Dog за PlayStation 5

От ФБР научили за предполагаемите дейности на потребителя с истинско име Къртис Алекзандър благодарение на информатор. Чрез него те опитали да купят 100 грама кокаин, които той продавал директно през игра. Името на въпросната не е посочено и няма индикация, че комуникацията в конкретния софтуер се записва от самата игра или от Sony.

Заповедта за претърсване показва как органите на реда все повече питат за данни за потребителите компаниите със собствени конзоли и производителите на свързани с интернет устройства в дома. През май 2017 г. ФБР поиска заповед за издирване с искане на потребителски данни от Sony при разследване, свързано с тероризма.

Sony не отговаря на заявка за коментар.

Виж още: Гинес награди PlayStation с най-логичното признание (ВИДЕО)

 

Тагове: