Assassin's Creed се превърна в една от най-популярните игрални поредици в последните години. Ролята на изкусен убиец, член на тайнствено общество, допадна на играчите, което породи и сериозната серия от заглавия. Вече очакваме Assassin's Creed Unity, а от Ubisoft обявиха минималните системни изисквания, които ще трябва да покрият собствениците на персонални компютри. Можем да кажем, че изненадите не липсват.

Най-малкото, с което трябва да разполагате, включва видеокарта Nvidia GTX 680 (цена около 900 лв. (SLI) или около 600 лв. за стандартния модел) или AMD Radeon HD 7970 (цена около 800-900 лв.), 6 GB RAM и процесор Core i5-2500К (около 400 лв.) или Phenom II X4 940 (200-300 лв.). Препоръчителните изисквания, съвсем разбираемо, са по-високи – процесор Core i7-3770, 8 GB RAM и върхов модел GTX 780 или Radeon R9 290X. От ExtremeТech пишат още, че PS4 и Xbox One се „позадъхват“ с играта и успяват да предложат 1600x900 пиксела на 30 fps (кадъра в секунда). Още по-интересно е, че споменатите минимални системни изисквания за PC са дава пъти по-сериозни спрямо хардуера на новата конзола на Microsoft.

За да допълним, към тях трябва да добавим 50 GB свободно дисково пространство и 64-битова версия на Windows 7 SP1. За малко да забравим, но видеокартата трябва да е с поне 2 GB RAM. Малко по-горе сме сложили примерни цени, тъй като можете да откриете този хардуер както за по-малко, така и за повече пари. Независимо от това ще трябва да разполагате с видеокарта и процесор за около 1000 лева.

Всичко това потвърждава, че ни очаква неистово красива игра, но защо толкова високи минимални изисквания? Най-просото обяснение е, че от Ubisoft не искат да пускате играта на твърде ниска резолюция, за да не изпуснете красивата графика. Този хардуер би трябвало да е достатъчен за 1920x1080 пиксела и 60 кадъра в секунда. Версията за компютър най-вероятно ще има по-добри текстури и по-добър изкуствен интелект спрямо версията за конзоли, от което следва и нуждата от по-сериозен хардуер.

По-лошият вариант е, че от Ubisoft просто са се постарали и са наблегнали сериозно върху оптимизацията на конзолната версия на Assassin's Creed Unity. Персоналните компютри разполагат с много повече мощ спрямо конзолите, което може да означава и по-малко „старание“ от страна на разработчиците.

Вижте и минималните системни изисквания на Call of Duty: Advanced Warfare