Nokia N-Gage е една от най-причудливите кръстоски между портативна конзола и смартфон, предлагайки физически бутони и игри на касетка още през 2003 г. Екстравагантният експеримент се превърна в комерсиален провал, но до ден днешен на него остават „заключени“ дузина интересни заглавия.

Сега, почти 20 години по-късно, най-сетне имаме първия достъпен Nokia N-Gage емулатор. Той се нарича EKA2L1 и ви позволява да подкарвате Nokia N-Gage игри на вашия телефон. Нещо повече, според разработчика Play Software освен Nokia N-Gage емулаторът поддържа още последните три версии на Simbian.  

Към момента съвместимостта на емлуатора покрива преобладаващата част от библиотеката на Nokia N-Gage, която всъщност се състои от около 60 заглавия. Сред игрите, които може да тествате, са стратегията Pathway to Glory, рейсърът Glimerati, както и портативна версия на Call of Duty.

Чисто хардуерно не ви трябва много мощен телефон, стига да имате Аndroid апарат с 3 GB RAM памет, приличен процесор и GPU с поддръжка на OpenGL 3.0.

Проблемът обаче е в настройката на емулатора, която е значително по-трудна от стандартното.   

Не на последно място трябва да свалите и системните файлове за Nokia N-Gage и Simbian устройствата, които искате да емулирате.

Разработчикът се надява скоро да предложи поддръжка на N-Gage 2.0, което вече не е телефон, а платформа за съвместими модели.

Снимка: Android Authority

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви