Е-спортът отново се отдалечи от програмата на Олимпийските игри. Президентът на Международния Олимпийски комитет Томас Бах обяви, че не възнамерява да включи в програмата дейност, която „налага насилието и дискриминацията“. Това е втория път, когато Бах излиза с такова изказване в отговор на въпроса дали е-спортовете някога ще станат част от олимпийската програма.

Поводът този път бяха Азиатските игри, в чиято демонстрационна програма влязоха шест гейм заглавия (Arena of Valor, Clash Royale, Hearthstone, League of Legends, Pro Evolution Soccer 2018 и StarCraft 2). Турнирът завърши със златен медал за Япония в PES 2018, а Китай спечели два златни и общо три медала – повече от всички други от седемте състезаващи се държави.

Бах обаче не е впечатлен.

„Игрите с насилие и убийства противоречат на олимпийските ценности и следователно не могат  да бъдат приети“, казва той.

Самият Томас Бах е носител на златен медал от Олимпиадата през 1976 г.  по фехтовка – спорт,  който също включва известен елемент на агресивност, макар преки паралели очевидно да не могат да се правят.