Всеки сериозен геймър знае, че истинската сила на Nintendo е в портативните конзоли и това е тенденция, която наблюдаваме още от времето на оригиналния GameBoy. Новоназначеният президент на Nintendo Шунтаро Фурукава може официално да влезе в новата си роля едва по-рано тази седмица, но вече говори с редица местни медии в Япония за посоката на компанията.

Говорейки пред вестник "Шимбун" в Киото, президентът засегна редица теми във връзка с настоящите и бъдещите бизнес практики на Nintendo. Коментарите му за 3DS следват продължаващите на Запад дискусии, свързани с очаквания живот на системата, тъй като доста потребители абсолютно неоправдано негодуват, че компанията продължава да поддържа портативната конзола, вместо да влага всички усилия в Switch. Фурукава е убеден, че устройството все още има предимства пред Switch, и заяви, че Nintendo "обмисля различни възможности" по отношение на наследник на популярната портативна конзола. Колко сериозен е за това, не е ясно, тъй като Switch е очевидно основен фокус на Nintendo в момента - с цел всеки човек да притежава един.

Мобилните игри придобиват все по-голямото значение за компанията. Според Фурукава Nintendo иска да диверсифицира предложенията си и в крайна сметка да превърне мобилните платформи в основен стълб на приходите, въпреки че в момента то допринася за около 4 процента от общите продажби. Сътрудничеството с компании като DeNA е друг важен фактор в подпомагането на успеха на тази област.

А вие, скъпи читатели, бихте ли искали да видите наследник на 3DS, или смятате, че Nintendo трябва да се съсредоточи върху Switch и мобилния пазар?