Преди пускането на Steam Deck, Valve подробно описа нова функция за сейвовете в облак на Steam, която трябва да пренесе напредъка от вашия Steam Deck обратно към компютъра ви (или друг Steam Deck) дори когато поставите своята портативна система в режим на спиране, без да излизате напълно игра. Valve е говорила за тази интригуваща идея и преди, но сега тя има име - Dynamic Cloud Sync.

Ето как трябва да работи: когато поставите своя Steam Deck в режим на заспиване, Dynamic Cloud Sync автоматично ще качи „всички модифицирани данни за запазване на прогреса в играта“ в облака, обясни Valve в публикация в блога. По този начин можете да вземете сейвовете си, когато седнете пред компютъра или друго устройство със Steam. Steam Deck също така автоматично ще изтегля актуализации за сейвовете, когато събудите устройството.

Функцията звучи много удобна и ако работи, както се рекламира, може да направи безбройните мобилни обещания, дадени от Steam Deck, да изглеждат постижими. Безпроблемното запазване на прогреса в облака е нещо, с което конкурентите (като Nintendo Switch) са имали проблеми преди. Въпреки това Valve казва, че разработчиците ще трябва ръчно да активират Dynamic Cloud Sync в своите игри, така че може да отнеме време функцията да бъде налична в някои от любимите ви заглавия и гарантирано ще изисква интернет връзка.

Ако Dynamic Cloud Sync не е активирана, Steam все още ще проследява напредъка, който правите на вашия Steam Deck. „Всеки потребител обаче, който изгаси своя Deck, докато играта ви работи, и след това се опита да възобнови тази игра на друго устройство, ще бъде подканен първо да се върне в своя Deck, за да затвори процеса на изпълнение или да продължи без последния си напредък на запазване на играта“, казва Valve в публикацията, предназначена за разработчиците.

Dynamic Cloud Sync може да бъде една от най-добрите нови функции на Steam Deck и да се надяваме, че няма да се наложи да чакаме дълго, за да я изпробваме сами, тъй като стартирането на устройството през февруари 2022 г. е почти тук. Но ако все още не сте си осигурили резервация, може да изчакате още малко, за да се сдобиете с портативния компютър за игри, тъй като очакваната наличност на поръчки на Valve за нови резервации в момента е неясна „след Q2 2022“.

Снимка: Valve

Виж още: Геймъри, спокойно: Nvidia RTX 3050 не става за копаене