Valve анонсира портативно геймърско РС с името Steam Deck, което разполага със 7-инчов екран и се описва като най-мощния джобен геймърски компютър в света. Устройството ще бъде на пазара през декември на стартова цена от 399 долара за версията с 64 GB сторидж. Има още опции за 250 GB и 521 GB NVMe, съответно за 529 и 649 долара.

Steam Deck има два аналогови стика, два тригъра, четири лицеви бутона, четири задни бутона, два тъчпада и жироскоп. Процесорът е модифицирана версия на AMD Zen 2. Според Valve джаджата е сравнима с геймърски лаптоп и може да подкарва новите ААА заглавия. Нещо повече, това не е затворена екосистема, а функционален компютър с опции за сърфиране, видео, продуктивност и др. Valve рекламира машината като подкарваща игри от ранга Star Wards Jedi: Fallen Order и Control.

За сравнение 7-инчовият тъчскрийн на Steam Deck е същият размер като на предстоящата OLED версия на Switch и по-голям от 6.2-инчовия базов Switch.

Док станция ще се предлага отделно за свързване на Steam Deck към външни дисплеи, както и кабел за интернет, USB периферни устройства и захранване. Платените резервации за закупуване на Steam Deck ще започнат 16 юли, ограничено до по един на клиент за всеки с акаунт в Steam, който е направил покупка преди юни 2021 г.


Снимка: Valve

Виж още: Diablo 2 Resurrected ще ползва уникалните характеристики на PS5 контролера

 

Тагове: