Въпреки че в самото му име е закодирана вибриращата функция, вече четири поколения DualShock контролерът продължава да изостава в тази толкова важна за атмосферата в гейминга функция.

Това е заключението на известната компания Immersion Corporation, която от години разработва вибрираща технология за гейм контролери.

"Sony е единственият конзолен производител, който на практика не е подобрил вибрацията в геймпадовете си от края на 90-те години", казва изпълнителният директор на Immersion Вик Вигас.

"За сравнение Microsoft и Nintendo непрекъснато инвестират във все по-съвършена хаптична технология."

Подобно заключение не е изненадващо. Най-напред Sony пропусна да въведе иновацията в средата на 90-те години, оставяйки Nintendo да ги изпревари със своя прословут N64 контролер. Още по-голямо фиаско компанията претърпя при пускането на PS3, когато патентен спор не ѝ позволи да предложи вибрация в контролера на скъпата конзола. Обяснението на тогавашния шеф на гейминга в Sony Каз Хирай - тази функция вече принадлежи на миналото.

За щастие малко по-късно спорът бе уреден и Sixaxis бе заменен с DualShock 3, но очевидно едно поколение по-късно Sony продължава да търси най-доброто решение за тази интересна, но неразделна функция на съвременния гейминг.

Тагове: