Повече от пет години след стартирането на Microsoft Store в Windows 8, той най-накрая добави функция, която Steam предлага от ерата на Windows 7: възможността да подарявате дигитални игри.

Тази опция Microsoft я предостви миналата есен и обхваща само заглавия за конзолата Xbox One. Днес компанията обяви, че PC игри и DLC пакети в Microsoft Store вече също могат да бъдат подарявани, както и всяка Xbox One игра.

"Много игри за компютър са на разположение за подаряване от 10 май, а всички игри трябва да са на разположение за това до края на седмицата", казва Джон Смит от Microsoft.

За да подарите игра чрез Microsoft Store за Windows 10, трябва само да я разгледате и да изберете новата опция "Купете като подарък" до бутона за покупка/пускане. Ще трябва да въведете имейл адреса на получателя, който ще получи съобщение, обясняващо как да активира кода. Потребителите на Xbox One могат да изпращат игри само чрез геймъртага на приятелите си. Тези получатели ще получат системно съобщение с бутон, който осребрява подаръка.

За съжаление, все още има няколко особености в тази система. Кликването върху опцията Купи като подарък" не винаги води до нещо, понякога опцията е абсолютно неактивна. След ъпдейта до актуализацията на Windows 10 април 2018 г. пък вече не може да активирате кодове за игри чрез приложението Microsoft Store, защото.. ами, това е Microsoft Store. За щастие, ако се сблъскате с бъгове като тези, можете също да подарявате игри чрез браузър версията на онлайн магазина на технологичния гигант, който вече се държи според очакванията ви. При този вариант ще трябва да изпратите игра чрез имейл адреса на получателя.

Накрая, не всяка дигитална игра може да бъде подарена. Предварителните поръчки, безплатните игри и някои видове допълнително съдържание не могат да бъдат споделени и можете само да осребрите код на играта в региона, който сте закупили. Ако искате да подарявате игри, които се продават с отстъпка, Microsoft ви ограничава до две заглавия за двуседмичен период. Xbox 360 и оригиналните игри на Xbox не могат да бъдат подарени изобщо.