Предвид че 2020 г. бе погълната почти изцяло от пандемията COVID-19, повече от половината жители на САЩ се насочиха към видеоигри, за да запълнят времето си. Според маркетинговата компания SuperData 55 процента от хората са си купили видеоигри - от скука, за да избягат от реалния свят или за да се социализират по време на първата фаза на карантината отвъд Океана.

Промяната сочи по-голяма нова тенденция в развлеченията. Киносалоните, спортовете, пиесите и други развлечения са били до голяма степен недостъпни, ако не и направо опасни за общественото здраве. Точно както стриймингът както от Twitch, така и от Netflix се превърна в огромен източник на забавление, така такива станаха и игрите - особено за възрастните. Според SuperData 66 процента от потребителите от 18 до 24 години са играли повече конзолни игри, докато 60 процента са играли повече мобилни заглавия. Не е изненадващо, че купувачите също са склонни към дигитални покупки.

SuperData съобщава, че 27 процента от хората - около 1 на всеки 4 - са играли игри, за да поддържат връзка помежду си. През 2020 г. игри като Animal Crossing: New Horizons and Among Us се превърнаха в културни феномени. Animal Crossing беше хитът на ранната пандемия, докато само през ноември Among Us имаше близо половин милиард играчи. Политици като Джо Байдън и Александрия Окасио-Кортес се възползваха от популярността на заглавията, за да повишат осведомеността на широката общественост за президентските избори през годината. Дори Pokémon Go успя да се адаптира към пандемията и да нарасне с 39% годишно благодарение на актуализациите на Niantic.

Тъй като физическите пространства изчезваха, видеоигрите се превърнаха в едно от малкото места, където хората могат да прекарват време заедно - независимо дали това е, за да се насладят на виртуални концерти във Fortnite, да се научат как да гласуват или просто да "излязат". SuperData изчислява, че само дигиталните игри са събрали 126.6 милиарда долара през годината. Цифрите тази година може да не скочат толкова, колкото през 2020 г., но SuperData прогнозира, че „дългосрочните навици, формирани по време на карантината, ще останат и за в бъдеще“.

Снимка: Nintendo

Виж още: Diablo Immortal изглежда като всичко, което бихте искали от Diablo на телефона (ВИДЕО)