Наскоро стана достъпен първият кръг от игри за PlayStation 2, които могат да се играят чрез нов емулатор за PlayStation 5, но те не предвещават нищо добро за обратната съвместимост с PS3, по която според слуховете работи Sony.

Техническите експерти от Digital Foundry разгледаха добре тази първа партида игри, която включва Tomb Raider: Legend и Sly Cooper, като подчертаха, че емулацията и при двете игри е много слаба. При играта с Лара Крофт изживяването е помрачено от размазано изображение, което не е резултат от ниската резолюция, която все пак е леко повишена спрямо оригиналното издание, а от лоши решения при обработката на изображението, които водят до лоши резултати. Наличните визуални режими също са лоши, като например тези, включващи някои лоши CRT филтри, които не успяват да пресъздадат усещането за по-старите телевизори. Най-малкото, игрите разполагат с опции за NTSC и PAL, които съответно са 60 Hz и 50 Hz, и някои подобрения в производителността.

Наистина е озадачаващо как Sony не може да се справи с обратната съвместимост на PlayStation 5, тъй като дори предишният емулатор на PS4, използван за възпроизвеждане на игри от PS2 на конзолата от сегашно поколение, е изключително несъвършен, което прави други опции, като например ъпскейлъри и емулатори, много по-добри по отношение на качеството на изображението. Тъй като PlayStation 3 е известна като по-сложна за емулиране система, фактът, че Sony не успява да емулира PS2 правилно, определено е обезпокоителен. Надяваме се, че в бъдеще нещата ще се подобрят, за да се предложи подходяща обратна съвместимост, която да оправдае тези класически заглавия.

Снимка: Unsplash

Виж още: Всеки пиксел в игрите на бъдещето може да бъде създаден от изкуствен интелект