Абу Даби е готов да се превърне в епицентър на арената за електронни спортове с изграждането на първия в света остров за електронни спортове. Това амбициозно начинание, оценявано на над 280 млн. долара, се ръководи от True Gamers - международна мрежа от клубове за електронни спортове.

Островът на електронните спортове, разположен в залива Al Raha Creek в Al Seef, в съседство с Hope Island в Абу Даби, се очаква да достигне крайна стойност от 1 млрд. долара след завършването му. Той има за цел да бъде цялостна екосистема за електронни спортове и ще включва луксозен хотел с 200 стаи, конфигурирани за гейминг настройки, футуристични места за провеждане на гейминг турнири и др.

"Инвестицията ще обхване всичко - от придобиването на частен остров до курирането на ексклузивни приключения, като например чекиране с парашутен скок, вдъхновено от PUBG[PlayerUnknown's Battlegrounds], предназначени да създадат несравнимо изживяване за гостите", обяснява Антон Василенко, главен изпълнителен директор на True Gamers.

В центъра ще бъде TG Arena - високотехнологично съоръжение, предназначено за хиляди хора и за провеждане на големи международни турнири, конференции и изложения. Стремящите се към професионален гейминг няма да останат настрана. Островът ще разполага с професионални тренировъчни съоръжения, зони за симулация на автомобили, пространства за създаване на съдържание, като ще насърчава пространство както за утвърдени, така и за развиващи се таланти.

На острова ще се провеждат тренировъчни лагери, които ще предоставят на интензивните геймъри достъп до компютри от най-висок клас, аналитични инструменти, зони за сън и дори режим на хранене. Планират се и лагери за деца.

За бизнеса в цифровата кула ще бъдат разположени модерни работни места, анимационни студиа и др.

ОАЕ и Близкият изток като цяло могат да се похвалят с голямо и ентусиазирано геймърско население. С над 60% от населението на региона, което активно се занимава с игри, ОАЕ разглеждат еспорта като доходоносен пазар с огромен потенциал. Този специализиран остров позиционира Абу Даби като лидер в многомилиардната индустрия на е-спорта, привличайки играчи, отбори и инвеститори от цял свят.

Снимка: Unsplash/Anton Vasilenko / True Gamers

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл