Windows все още е най-добрата операционна система за гейминг заради широката софтуерна и хардуерна поддръжка и огромния брой налични игри. Не трябва обаче да пренебрегваме напълно Linux. В последно време геймингът там се подобри значително и днес някои игри дори вървят по-бързо на Linux, отколкото на Windows.

Поредното доказателство за това е доста любопитно и идва под формата на Red Dead Redemption 2, чието бенчмарк представяне изненадващо е по-добро под алтернативната операционна система, както показва това YouTube видео.

Случката е едно голямо изключение, защото по правило РС игрите вървят по-бързо под Windows, отколкото под Linux, a не обратното. Скорошен експеримент с три карти на Nvidia под Windows 10 и Ubuntu завърши с категорична победа за Windows. Друго проучване от миналата година пък заключи, че представянето под Linux е едва 60-70 процента от това под Windows 10, независимо дали видеокартата е на Nvidia или AMD.

Независимо от това Linux не е задължителният губещ от тези тестове. В челен сблъсък между Windows 10 и Linux дистрибуцията Pop OS завърши с размяна на победи. Новият тест на RDR 2 е още по-интересен, защото Linux излиза начело, и то с голяма преднина. Ако пък се вълнувате от играта, а не от техническите особености около нея, конзолите си остават най-добрият избор. 

Виж още: Нов скоростен интернет рекорд прехвърля 50 Ultra HD Blu-ray диска за секунда

 

Тагове: