Една от най-странните новини от Gamescom тази година е, че следващата игра от поредицата Tomb Raider, Rise of the Tomb Raider, е ексклузивна за Xbox One. Crystal Dynamics обяви, че е подписала договор с Microsoft и вярва, че това е най-добрият ход за франчайза, но решението е откровено странно.

Мултиплатформена поредица с дълга история като Tomb Raider преминава към една конзола единствено заради сериозната финансова подкрепа на Microsoft, а феновете на Лара Крофт, които играят на PC, PlayStation или други платформи, са ощетени. Все пак оказва се, че сделката е временна и Microsoft няма правата за франчайза. Очакваме заглавието да излезе за Xbox One за празничния сезон на 2015 г., но по-късно вероятно ще се появи и за PC и PlayStation. Microsoft има нов план за конкуренция на Sony — повече ексклузивни заглавия.

Изглежда Kinect не се справя толкова добра, колкото момчетата от Редмънд очакваха. Решението на Crystal Dynamics е толкова странно, че почти засенчи обсъждането на самата игра. Вижте трейлъра й долу.

Още от Play