Преди малко повече от година избухна скандалът Battlefront 2. Оттогава т.нар. loot boxes във видеоигри са обект на правителствени разследвания от множество държави по целият свят заради техния хазартен характер. Сега Федералната търговска комисия на САЩ най-сетне започва свое разследване на хазартните практики във видеоигрите и как те се отразяват на децата. И не е единствената, която обяви подобно решение днес. Австралийският сенат също заяви, че ще започне разследване срещу loot box-овете и подобни хазартни елементи във видеоигрите.

По време на изслушване на американския сенат сенатор Маги Хасан, заяви, че loot box-овете вече за ендемия в гейм индустрията и присъстват във всичко - от кежуъл игри за смартфони до най-новите високобюджетни заглавия” и вероятно ще “представляват индустрия за 50 млрд. долара до 2022 година”. Затова най-сетне е настъпило времето независимият орган, защитаващ интересите на щатските потребители, да започне независимо разследване върху влиянието на хазартните практики във видеоигрите върху деца и подрастващи.

Напомняме, че само няколко от американските щати, сред които и Вашингтон, се включиха в международната декларация за борба с риска от loot box-овете. В нея участие взимат 15 европейски държавни регулатори. Освен това по-рано тази година сенатор Хасан изпрати писмо към ESRB (борда, отговарящ за рейтинга на видеоигрите по подходяща възраст) с молба да бъде преразгледан рейтингът за игрите, съдържащи loot box-ове. От тогава ESRB добавя допълнителни предупредителни етикети към всяка игра, използваща тази практика за монетизация.

На другия край на света Австралийският сенат най-сетне приключи своето разследване върху влиянието на loot box-овете и препоръча… разследването да продължи. Според доклада, който може да видите тук, е твърде трудна работа да се предложи специфична регулация.

И САЩ, и Австралия още са далече от това да признаят loot box-овете и хазартните практики във видеоигри за напълно нелегални, както вече направиха Белгия и Нидерландия. Ще бъде интересно да проследим какво ще се случи след разследванията в двете държави и дали в обозримото бъдеще този тип практики за монетизация ще бъдат забранени в целия свят.