По-рано днес писахме, че HP ще се раздели на две компании. Информацията беше разпространена от Wall Street Journal, а се очакваше компанията от Пало Алто да обяви решението си официално именно днес. Информацията се оказа напълно вярна, а вече имаме и официално потвърждение – Hewlett-Packard, един от основните играчи в технологичния сегмент, се разделя на две отделни компании. Финализирането на това решение ще стане в края на следващата финансова година, която приключва през октомври 2015. Едната компания, която ще включва корпоративни услуги, софтуер и сървъри, ще се нарича Hewlett-Packard Enterprise. HP Inc. ще е втората компания, от която ще излизат PC и принтиращите продукти. Тя ще запази сегашното лого, а тази, която се занимава с корпоративните услуги и продукти, ще има изцяло нов бранд. HP Inc. ще има една основна цел – да инвестира в „развиващите се пазарни сектори като 3D печатане и ново компютърно изживяване“.

Мег Уитман, изпълнителен директор на HP, ще е президент, изпълнителен директор и член на управителния съвет на Hewlett-Packard Enterprise. Както се очакваше, тя ще бъде председател в HP Inc., a Дион Вейслър, сегашен вицепрезидент на отдела Printing and Personal Systems, заема поста на изпълнителен директор.

HP остава едно от най-големите имена в компютърния сегмент, но в последната година изпусна водаческата позиция и вече е на второ място след Lenovo. Очаква се разделянето да помогне за по-сериозен фокус върху основния бизнес на HP, а целта е връщане на върха. Според Уитман предприетите промени ще позволят на компанията да бъде „по-агресивна в преследването на възможностите, които произлизат от променящия се пазар“.

Интересно е, че през 2011 г. Лео Апотекър, тогавашният изпълнителен директор на HP, прави подобно предложение, което е отхвърлено от инвеститорите. Те определят тази стъпка като „безразсъдна“. Уитман, която заема ръководния пост след Апотекър през същата година, уверява инвеститорите, че тя ще бъде максимално отдадена PC дивизията на компанията. Е, само три години по-късно, нещата са коренно променени. Този сектор, в който влизат и принтиращите устройства, генерира приходи, възлизащи на около 55 млрд. долара през фискалната 2013 година. Нетните приходи са 4.8 млрд. долара, пишат от Cnet. Бизнес отделът на HP, в който влизат сървърите, облачните услуги и други бизнес решения, генерира около 60 млрд. долара и нетен приход от 6 млрд. долара.

Въпреки че цифрите звучат отлично, анализатори от Bernstein Research коментират, че днешното решението е прибързано и не показва сила, а по-скоро слабост в компанията. Ако разделянето бъде одобрено и от борда, акционерите ще имат акции и в двете компании. Смятате ли, че това ще помогне на HP да възвърне лидерските си позиции в PC сегмента?

HP 10 Plus е страхотен нов таблет на цена 280 долара