Sony ще застане пред съда в Обединеното кралство по обвинения в измама на потребителите чрез своя PlayStation Store.

По данни на Ройтерс производителят на PlayStation е съден за 6.3 млрд. паунда (или 7.9 млрд. долара) след твърденията от 2022 г., че умишлено е завишавал цените на дигиталните игри и съдържанието в своя магазин. Защитникът на правата на потребителите Алекс Нийл ръководи съдебните действия, като преди това е предполагал, че Sony злоупотребява с позицията си на пазарен лидер.

Нийл твърди, че изискването на Sony игрите и DLC да са ексклузивни за PlayStation Store ѝ е позволило да начислява 30-процентна комисиона на разработчиците и издателите. В резултат на това клиентите несъзнателно са плащали по-високи цени от предвидените.

Това не е първият случай, в който Sony е съдена за подобно поведение. Геймърите подадоха подобен иск през 2021 г., две години след като Sony направи така, че търговци на дребно от трети страни като GameStop и Best Buy да спрат да продават директно дигитални игри; сега търговците на дребно могат да продават само карти за PlayStation Store, които играчите могат да използват за закупуване на дигитални игри.

По ирония на съдбата този иск беше отхвърлен в Северна Калифорния през юли 2022 г., почти цял месец преди играчите от Обединеното кралство да решат да съдят Sony.

Разговорите за приходите от цифровите магазини и Sony са се появявали и преди. През изминалото лято стана ясно, че Sony получава 1 млрд. долара годишно от поредицата Call of Duty - един от най-големите източници на приходи от трети страни. Като се има предвид глобалната популярност на франчайза и колко много играчи харчат за него, е лесно да се разбере защо Sony се бори толкова упорито.

Разработчикът на Dying Light Techland наскоро намекна, че преминавайки към премиум валута за Dying Light 2, е успял да заобиколи каквото и да е намаление, което Sony е щяла да получи от пакетите в PlayStation Store.

Подобно на иска в САЩ, Sony се опита да отхвърли този иск и го нарече "порочен от началото до края", но Апелативният съд по конкуренцията отсъди в полза на Нийл. Той обаче предложи тези, които са направили покупки през 2022 г. след завеждането на делото, да бъдат извадени от групата на ищците.

В разговор с Ройтерс Нийл нарече това решение "първата стъпка, за да се гарантира, че потребителите ще получат обратно това, което им се дължи".

Аргументът на Нийл в пет стъпки относно предполагаемите практики на PlayStation в магазините може да бъде прочетен на уебсайта PlayStation You Owe Us.

Снимка: Unsplash

Виж още: Това са първите екипи за футбол на Луната