Между следващото поколение конзоли и стрийминг инициативата Project xCloud шефът на Xbox Фил Спенсър има много за какво да мисли. Добрата новина за милионите фенове на марката обаче е, че за него облачният гейминг е неизбежен, но все още няма да замени традиционните конзоли.

„Това е една от посоките, в които се движи индустрията. Около нас има много изчислителни устройства, независимо дали са телефони, конзоли или таблети.“

Въпреки това светът, в който физическите устройства са минало и всичко идва от облака, все още не е настъпил. Конзолата и контролерът си остават важна част от уравнението и Microsoft категорично не работи по система, базирана само на стрийминг. Поне в близко бъдеще геймингът ще се поделя между телефона в джоба ви, към който ще тече стриймингът, и вашия Xbox на телевизора, който ще ви позволи да играете игри локално.

Отворените тестове на xCloud започват през октомври и до края на годината тя трябва да заработи в някои страни. Спенсър се надява, че новата платформа бележи само началото на  стрийминг услугите. Компанията ще продължи да ги развива, но това няма да стане бързо.

„Технологичните промени отнемат време. Вижте Netflix – компанията вече е на 20 години, но ние често го забравяме, защото днес сериали като Game of Thrones и Нouse of Cards са едни от най-популярните в света и се гледат най-вече през стрийминг. Мисля, че геймингът ще стигне това ниво по-бързо от 20 години, но до стрийминг реалността остават още години. Доста, доста години.“        

Виж още: Silk ще стане играта с най-голям отворен свят в историята (Видео)