Според компанията As you saw, която се грижи за интересите на малките акционери, изпълнителният директор на гейм гиганта Activision Боби Котик е сред хората с най-незаслужено високо заплащане. През 2019 г. той е прибрал над 28 милиона долара, което го прави най-печелившия шеф в гейм индустрията и му дава 45-о място в общата класация, която дори няма да обсъждаме тук.

92 процента от акционерите на Activision са гласували в подкрепа на астрономическото възнаграждение на Котик. С това той получава над 20 милиона долара за всяка от последните години. Общата сума е 96.5 милиона долара. Компанията майка Activision Blizzard в същото време уволни над 800 души през 2019 г. Нейният обикновен служител печели по-малко от един процент от това, което Котик взима за година. Някои разработчици като младши програмистите изкарват по 40 000 долара на година, макар да живеят в най-скъпите райони на Южна Калифорния.  

В изявление до медиите Activision побърза да подчертае огромната роля, която Боби Котик играе в нейната история. Котик оглави Activision през 1991 г., с което е шефът с най-дълъг стаж на кормилото на най-търгувана на борсата технологична компания. За това време акциите на Activision са скочили над 120 пъти, а компанията, струваща тогава по-малко от 10 милиона долара, днес е оценена на 53 милиарда долара.  

Виж още: ASUS ROG Phone III вдига летния градус през юли