Стотици играчи планират да предприемат правни действия срещу EA Sports, твърдейки, че техните ликове са били използвани в игрите от серията FIFA без тяхно разрешение.

FIFA е един от най-дългогодишните франчайзи за спортни игри на всички времена. Първата игра FIFA беше пусната през далечната 1994 г. и оттогава е лидер във футболните симулации. Оттогава всяка година се издава актуализирана версия на играта чак до FIFA 21, която излезе миналия месец.

Вероятно е повечето играчи да бъдат доста развълнувани, когато видят, че се появяват в игра от поредицата FIFA, независимо дали е за първи, пети или 15-и път. Винаги трябва да е вълнуващо да откриете как сте оценени тази година, дори ако това се окаже разочарование. Наскоро обаче излезе наяве, че EA Sports може да не е искала разрешение за използване на ликовете на играчи.

Това твърдят Златан Ибрахимович и неговият агент Мино Райола. В момента шведската футболна звезда играе за Милан и от години се появява в спортната серия. Тази седмица обаче той написа в Туитър, че никога не му е хрумвало, че никой от EA Sports или FIFA никога не е искал разрешение да използва лика му.

"Някой печели от моето име и лице без никакво съгласие през всичките тези години", написа Ибрахимович. Той също така спомена федерацията FifPro, с която EA работи, за да лицензира ликовете на играчите, твърдейки, че никога не е имал споразумение с организацията. Играчът на Тотнъм Гарет Бейл реагира на коментарите на Ибрахимович, твърдейки, че дори никога не е чувал за FifPro.

Райола каза пред The ​​Telegraph, че до 300 играчи, включени във FIFA 21, планират да предприемат правни действия срещу EA за използване на образите им в игрите FIFA.

EA публикува изявление, в което се твърди, че има „договорни права да включва ликовете на всички играчи, които в момента са в нашата игра“. Очевидно гигантът прави това чрез клубовете и лигите, в които играчите се състезават. Той има право да използва лика на Ибрахимович чрез сделка с Милан и същото важи за Бейл чрез разрешение, дадено от Висшата лига.

Снимка: The Gamer/EA

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега

 

Тагове: