Функцията Instant On на новия Xbox Series X ще изхаби общо четири милиарда kWh – еквивалента на генерираната за една година енергия от голяма електроцентрала – само от американските потребители до 2025 г. Това твърди нов доклад на неправителствената организация Natural Ressources Defence Council.

Както подсказва името, функцията позволява да държите вашия Xbox Series X в постоянна готовност и той да стартира за секунда, вместо да чакате 15 секунди стартиране след shutdown. Aко оставите функцията активна, вашата Xbox Series X ще хаби до 10 вата ток за денонощие дори ако не го използвате много. За сравнение, ако конзолата е в енергоспестяващ режим, разходът на енергия за същия период ще бъде само 1 ват.

Имайте предвид, че тези цифри са консервативни оценки, и то благодарение на нов ъпдейт, който намали разхода на енергия на Xbox Series X в режим на готовност от 28 на 10 вата.

Въпросната функция е различна от широко рекламираната Quick Resume функция, която зарежда няколко игри в паметта на Xbox Series X, за да прескачате от една в друга максимално бързо.

Такъв разход на ток може да не звучи много, но нещата изглеждат съвсем различно, когато имате включени в продължение на години милиони системи. Според оценките за една година това ще доведе до допълнителна сметка от 10.6 долара за ток в средното американско домакинство. Ето защо организацията призовава Microsoft да промени енергийната опция на Xbox Series X по подразбиране на енергийна ефективност за всички региони по света, което може да стане с фърмуеър ъпдейт.  

Снимка: Reddit

Виж още: Полша направи Minecraft сървър за учениците у дома

Тагове:
Още от Play