Шефът на Xbox Фил Спенсър разкри, че Microsoft вижда Amazon и Google като своите преки конкуренти в бъдеще. В свое интервю Спенсър отрича способността на Sony и Nintendo да създадат облачна инфраструктура, която да се опре на Microsoft, Google или Amazon.

„С цялото ми уважение към тях традиционните гейм компании малко изостават. Предполагам, че те биха могли да създадат собствена инфраструктура, но ние вече инвестирахме десетки милиарди долари в облака“, казва той.

Признавайки провала на Xbox като конзола, Microsoft търси своето геймърско бъдеще отвъд физическия хардуер. Гигантът се надява да достигне милиони играчи по света чрез облачен гейминг. Google вече пусна своята услуга Stadia, а Microsoft тества собствената си платформа xCloud, която трябва да заработи на пълни обороти по-късно тази година.

Спенсър и преди е коментирал заплахата от Amazon и Google, но никога не е бил толкова категоричен. Той посочва, че компанията няма желание да участва в бъдеща форматна война с Nintendo и Sony, докато Amazon и Google търсят начин да направят гейминга достъпен за седем милиарда души по света.  

Облачният гейминг все още изглежда като далечна идея, особено докато Sony и Microsoft се подготвят да пуснат традиционните конзоли PS5 и Xbox Series X по-късно тази година. Трябва да напомним и за трагикомичния старт на геймърската стрийминг услуга Google Stadia.

Виж още: Sony с официалната страница за PlayStation 5

Тагове: