Новите конзоли от серията Xbox ще започнат да се доставят за феновете следващата седмица на 10 ноември. Един щастлив reddit потребител обаче вече получи своята конзола Series S по-рано и потвърди, че има значителна част от твърдия диск, посветена на системните функции.

Xbox Series S има вграден 512 GB SSD, от които 364 GB са налични за инсталации на игри. По същия начин конзолата Series X има 1 TB SSD, от които са налични 802 GB. Това са около 30% от паметта, запазена за S, и 20% за X.

Това запазено място е за операционната система, както и за функцията за бързо възобновяване, която трябва да съхранява гигабайта данни за състоянието на играта, така че да можете да се върнете направо в нея.

Ако имате нужда от повече място за вашите игри - имайте предвид, че съвременните AAA заглавия са огромни - можете да си купите карта за разширяване на сториджа. Seagate прави официалната 1 TB карта, която работи както на X, така и на S и е бърза като вътрешните SSD дискове на конзолите. Струва 220 долара или почти колкото самата Series S. Планирана е и карта с 2 TB.

В случай че не беше ясно, не могат да се използват стандартни 2.5" или M.2 SSD дискове. Външни устройства могат да се използват, но само за игри от предишно поколение.

Microsoft твърди, че игрите на конзолата Series S ще заемат 30% по-малко място от тази на Series X, което би трябвало да улесни капацитета за съхранение (S цели 1440p резолюция, така че не се нуждае от текстури с висока разделителна способност като X, който ще пуска игри при 4K). Също така разработчиците могат да ви позволят да деинсталирате части от игра, напр. кампанията за един играч, за да освободите повече памет за мултиплейъра.

И двата модела PlayStation 5 имат 825 GB вътрешни SSD, от които 664 GB са достъпни за игри (20% са запазени за системата). Има стандартен M.2 слот, който може да изпълнява заглавия от следващо поколение, но ще ви трябва много бърз PCIe 4.0 SSD.

Снимка: Microsoft

Виж още: Вентилаторът на PS5 ще работи различно според нуждите на всяка игра

 

Тагове: