Новите Xbox Series X/S конзоли са най-бързо продаваните Xbox платформи в историята на Microsoft, след като от дебюта на системата до момента вече са продадени 6.5 милиона бройки. Новината обяви шефът на Microsoft Сатя Надела, който взема за отправна точка за сравнение сходните периоди след премиерата на предишните Xbox конзоли.   

Така например за сравнително същия период от Xbox One са продадени 5.7 милиона конзоли, а от Xbox 360 – 5 милиона. Трябва да отбележим две особености: първо, този път се касае за две различни Xbox ревизии на различна цена и второ, ранният успех на пазара на е гаранция за силен комерсиален живот – въпреки че продажбите на Xbox One в началото на неговия живот надвишаваха тези на Xbox 360, в дългосрочен план Xbox 360 го победи значително.

Все пак постижението е важно, защото се случва на фона на продължаващата криза с недостига на полупроводници.

На този фон Xbox приключва силно тримесечие с увеличение от 11 процента в приходите от игри и от по 72 процента в приходите от Xbox хардуер. Според Microsoft най-голямата заслуга за този успех е на продажбите на First-party игри и на абонамент за Xbox Game Pass.  

Снимка: Microsoft

Виж още: Diablo Immortal изглежда като всичко, което бихте искали от Diablo на телефона (ВИДЕО)