Случайност ли беше, че Valve обявиха преносимата си конзола Steam Deck в същия ден, в който Nintendo стартираха предварителните поръчки за новата версия на Switch с OLED екран? Само Valve знаят отговора на този въпрос, но това решение определено заявява твърда позиция. И докато моделът на Switch е със същите спецификации като оригиналния от 2017, като единствено екранът е подобрен, то Steam Deck е изцяло нов продукт, който наподобява конкурента си на външен вид, но приликите почти свършват дотам.

 

Новият претендент

Контролите на Steam Deck са точно каквито очаквате: два аналогови джойстика, четири екшън бутона с означение като на Xbox (A-B-X-Y), два спусъка, бутони за движение и такива за включване/изключване, опции, меню и така нататък. Само че е направена една крачка повече с интегрирането на тъчпад под всеки от джойстиците, а от задната страна на корпуса има няколко допълнителни бутона, които напомнят за тези при Xbox Elite контролерите.

Във вътрешността се крие четириядрен AMD Zen 2 процесор, опериращ със скорост 2.4-3.5 GHz. RAM паметта е 16 GB, а опциите за вътрешно пространство за съхранение са 64/256/512 GB. Дисплеят е 7 инча, LCD панел с резолюция 800x1200. Конзолата може да се свързва с телевизионен екран или монитор посредством USB Type-C, така че не отстъпва и в това отношение. Разликата е, че докинг станцията не се предлага в комплекта и засега няма информация относно това, кога ще е налична и колко ще струва, но това ще е допълнителен разход към вече по-скъпата конзола. Друг е въпросът, че много хора ще предпочетат да не се възползват от тази опция, предвид ниската резолюция, а и особено ако вече разполагат с PlayStation или Xbox.

Като изключим дисплея, всичко останало е осезаемо по-добро от компонентите на Switch. Вече има и видеа, че поддържа изискващи добър хардуер игри, като Doom Eternal, Control и Death Stranding. Nintendo Switch също поддържа Control, само че като облачно заглавие, което значи, че е нужна много добра връзка с интернет, за да бъде стриймвано заглавието.

 

Ключови фактори 

Нека да изясним нещо – силата на Nintendo е в софтуера. 3DS надживя PS Vita, макар че и двете преносими конзоли излязоха през 2011. Това се дължи на Super Mario, Zelda и всички останали в колекцията на бранда. Феновете чакат с нетърпение новите издания на любимите си франчайзи и могат да ги открият само на едно място. Успехът конкретно на Switch до голяма степен се дължи и на липсата на конкуренция.

Steam Deck променя баланса на силите: изведнъж се появява подобно устройство на пазара, което ще има и по-богата библиотека от игри. Valve може и да не предлага собствени ексклузиви засега, но някои от най-известните поредици на всички времена ще са налични за сваляне и играене на платформата им по всяко време и навсякъде.

Тук се настанява и една от големите въпросителни – колко издържа батерията. Разработчик във Valve заяви пред IGN, че Portal 2 може да се играе с часове, ако се лимитира до 30fps. Това не звучи много обнадеждаващо, като се има предвид, че става дума за игра от 2011. Новите игри със сигурност ще източват батерията още по-бързо, която бе оценена на “от 2 до 8 часа“. Не знам дали потребителите ще са очаровани, ако имат само 2 часа на разположение с любимите си заглавия и няма контакт наблизо. Естествено, човек може да е винаги подготвен и да си носи външна батерия, но така малко или много се губи смисълът на „преносимата“ конзола, ако трябва да я разнасяме с допълнителни аксесоари.

Едно от големите предимства на Deck, е замисълът да бъде отворена платформа. Това значи, че може да се сложи Windows на нея и да се инсталират игри от други онлайн магазини като Epic Games Store и Xbox Game Pass. Според IGN на нея може да бъде качено почти всичко, което и на PC. По-голямата гъвкавост би могла сама по себе си да оправдае по-високата цена поне за някои хора.

Ще бъде интересна битка, която ще се развихри едва през 2022. Предвид разликите в това, какво предлагат двете конзоли, напълно възможно е всяка да си има собствена аудитория, достатъчна, за да предизвиква просперитет. Може би някои хора вече имат Switch и той им е напълно достатъчен, затова изобщо не гледат към Deck. Може би други ще зарежат Switch заради Deck. А може би трети никога не са имали Switch и Deck е машината, която чакат от години.

Снимки: Steam

Вижте още: SSD дискът на Steam Deck е заменяем, но Valve ви съветва да не опитвате да го сменяте

Още от Play