Не може да мине и ден, без да споменем Apple. Не, няма нищо лошо в това, тъй като това е една от компаниите, които движат света на комуникациите и технологиите. Само преди седмица беше обявен най-новият представител от семейството на iPad – петата серия, която носи името Air. iPad Air е по-тънък (с 20%), по-лек, по-бърз и има по-дълъг живот на батерията. Това със сигурност не е изцяло нова концепция, но има подобрения във всеки един аспект. Таблетът е по-добър, а запазва същата пускова цена, която имаше и предишният модел – 499 долара.

 

Все още не сме имали възможността да се докоснем до iPad Air, но чуждите сайтове вече публикуваха обстойни ревюта. Ето някои от мненията, споделени от The Wall Street Journal. Имайте предвид, че това не са целите ревюта, а откъси от тях.

 

Цената става висока... много бързо (Walt Mossberg, The Wall Street Journal)

Новите iPad-и имат и негативна страна. Те са по-скъпи от конкурентите. Galaxy Tab 3 10.1 може да бъде закупен за 360 долара, Dell обяви малък таблет (Venue 7) за 150 долара. Цената на iPad може да се увеличи и още, ако искате допълнителни екстри – повече вградена памет и мобилна връзка. Мобилна и Wi-Fi връзка, комбинирани със 128 GB памет (базовият модел е с 16 GB) увеличават цената до 929 долара.

 

„Нужно“ е силна дума (Damion Darlin, New York Times)

iPad Air разполага с две антени за по-добър Wi-Fi сигнал. Технологията е наречена MIMO (multiple-input и multiple-output) и настина прави разликата, когато сигналът е по-слаб, тъй като се намирате по-далеч от рутера. (За да се използва тази технология, трябва рутерът да бъде съвместим с MIMO). Нужно ли е да дадете 500 долара за Air, ако имате предишния модел? Забележете, че използвах думата „нужно“. Въпреки че обичам лъскави нови предмети, не мога да ви кажа да подмените стария си iPad за този – подобренията са налични, но не са революционни.

 

Тези високоговорители (Anand Lal Shimpi, Anandtech)

Когато използвате таблета в портретен режим, високоговорителите се представят чудесно съвсем ясно може да се усети стерео ефектът. Дори и ако е облегнат леко върху тялото ви, а решетчиците им са покрити, звукът остава добър. Лошото е, че в портретен режим нещата не са точно така – високоговорителите остават в единия край. Трудно се разполагат високоговорители в таблети. iPad има съотношение от 4:3, което го прави оптимизиран за портретна ориентация. За това разположението им е правилно, но все пак...

 

 

Къде е Touch ID сензорът? (Rich Jaroslovsky, Bloomberg)

Липсва едно нещо, което трябваше да е тук – Touch ID, сензорът за пръстови отпечатъци, който видяхме в iPhone 5s. От Apple не обосноваха липсата му, но присъствието му звучи много по-логично на това голямо устройство, на което може да се съхранява много по-важна информация. Очаквам, че ще го видим в следващия модел.

 

FaceTime получи ъпгрейд (CNET)

Не сме фенове на фотографията с таблет и от Apple явно са съгласни, че това не е аспект, върху който трябва да се фокусират – основната 5-мегапикселова камера не се е променила. Но промяна, и то забележима, е настъпила в предната 1.2-мегапикселова FaceTime HD камера. Да, това е същият брой мегапиксели, които видяхме в предишния модел, но сензорът е задно осветен, а размерът на точките е по-голям. Резултатът – по-добрър FaceTime при ниска светлина.

 

Ретина дисплеят има значение (Darrell Etherington, TechCrunch)

Тъй като използвах основно iPad mini през последната година, мога да заявя, че 9.7-инчовият ретина дисплей е страхотен. Представете си, че сте използвали зле предписани очила, с които всичко е изглеждало... не много добре, но сега това е коригирано. Видеото и снимките сияят.

 

По-голям невинаги значи по-добър (David Pogue, Yahoo)

В много аспекти mini е по-примамливият вариант. Негово изключително леко тегло го прави предпочитан придружител. Е, някои действия изискват по-голям размер – писане на on-screen клавиатурата и гледане на филми (не трябва да забравяте, че ще имате черни ленти под и над картината). Но ако ще ползвате таблета главно за четене, игри, снимки и интернет, по-компактният размер, който е и по-бюджетен, е за предпочитане.

 

Отлични комуникации (Brad Molen, Engadget)

Когато говорим за комуникации, iPad Air може да получи само суперлативи. Новият таблет работи с различни мрежи, но и се свързва много лесно с тях – автоматично изтегля нужните настройки. Освен Bluetooth 4.0 и aGPS/GLONASS поддръжка потребителите получават dual-band 802.11a/b/g/n с една основна разлика: MIMO (за която споменахме в по-горен коментар).

 

А какво казват от бенчмарк бранша? iPad Air показва страхотни резултати:

Тагове: