Периодът от началото на 90-те години е познат на милиони геймъри като времето на конзолната война между Nintendo и SEGA. Тогава, вдъхновена от своята нова икона Sonic, SEGA направи невъзможното срещу абсолютния хегемон на пазара Nintendo, стигайки от 3 до 52 процента пазарен дял само за няколко години. Надпреварата между двете компании за сърцата и портфейлите на геймърите си остава уникална с акцента върху предимствата на съответните конзоли, двубоя Mario – Sonic и преди всичко със страхотните игри, които излизат. В конзолната война печелят най-вече самите геймъри.

Сега, две десетилетия по-късно, се разразява нова подобна битка, като този път участниците са други. Преди броени дни Sony обяви предстоящата поява на PS4 Pro – ъпгрейдната версия на своята PS4 конзола с 4К и HDR поддръжка, която излиза на пазара още тази есен. В другия лагер пък е тежката артилерия на Microsoft в лицето на Xbox One Scorpio, която също представлява значителна хардуерна ревизия на сегашния Xbox One, насрочена за края на другата година. Въпреки че емоциите и неподправеният характер на този спор далеч не са същите както в дните на SNES и Genesis, залогът във всеки един аспект е огромен.

 

На какво разчита Sony?

PS4 Neo вече официално е PS4 Pro с мощност, почти два пъти колкото тази на оригиналния PS4, но иначе част от същата екосистема. PS4 Pro ще подкарва всички сегашни и бъдещи игри, но с някои подобрения, които идват под формата на по-висока резолюция (до 4K и с поддръжка на HDR) или на допълнителни графични екстри за игрите, които вървят в 1080р. От презентацията на Sony обаче пролича, че новата версия на конзолата сякаш е насочена най-вече към потребителите с 4К HDR телевизори, които все още са сериозно малцинство.

Ако вие не сте един от тях, със сигурност не сте единствените. Добрите 4К телевизори все още са доста скъпи и много геймъри биха предпочели да похарчат тези пари чисто и просто за повече игри. Ето защо въпросът, който всички те реално трябва да си зададат, е не дали искат, а дали се нуждаят от PS4 Pro точно в този момент.

 

Отговорът както обикновено не е толкова лесен

В идеалния вариант, ако разполагате с финансовите средства и поддържан 4К телевизор, PS4 Pro изглежда логична нова придобивка. Самата презентация на Sony бе на 4К телевизори от най-високо ниво, но тъй като липсва ясна визия за това, как разработчиците ще се адаптират към новия хардуер, все още е рано да кажем дали мнозинството геймъри с обикновени Full HD телевизори ще могат да се възползват пълноценно. Наличието на графични опции в Rise of the Tomb Raider е обещаващо, тъй като позволява да изберете сами кой технически или визуален елемент да приоритизирате, но на този етап това е единствената игра, даваща подобна възможност. Не сме убедени, че разликата между 4К и 1080р при останалите заглавия, колкото и да съществува, е достатъчна, за да оправдае разхода по ъпгрейд на телевизора отгоре на покупката на новата конзола. Самата PS4 Pro ще струва 399 долара, което е разумна цена, но извличането на максимума от машината изисква по-сериозна инвестиция.

Имайки предвид всичко това, PS4 Pro изглежда като конзола, която леко е изпреварила своето време. Няма съмнение, че игрите изглеждат по-добре на нея, но това, което е необходимо, за да постигнете разликата, може да се окаже пречка. Със сигурност PS4 Pro ще бъде оценена по-добре малко по-нататък, когато разпространението на 4К телевизорите се увеличи, липсата на 4К Blu-ray плейър престане да бъде трън в очите на мултимедийните фенове, а разработчиците се ориентират по-добре в новия хардуер.

 

И една малка подробност – да не забравяме Xbox One Scorpio

Собствената ревизия на конзолата на Microsoft се разработва под името Project Scorpio и се очаква чак следващата есен. На пръв поглед това дава известно предимство на Sony, тъй като PS4 Pro ще бъде реална възможност за купувачите само след месец, но истината е, че понякога чакането си заслужава. И Microsoft не пропусна възможността покрай леко неубедителната презентация на своя конкурент, за да го напомни.

Гигантът подчерта, че Xbox One S е единствената налична в момента конзола, която има вграден 4K Blu-ray плейър и че предлага 4К видео стрийминг плюс HDR за видео и гейминг. Но това не  е всичко, тъй като Xbox One Scorpio продължава да бъде по-мощната конзола с 6 терафлопа и способност да демонстрира истински 4К гейминг. Може би най-големият коз, който Microsoft изигра, бе свързан с начина, по който ще се разработват оттук насетне Xbox One и РС игрите, а именно това, че те ще се правят, като се вземат предвид мощни РС конфигурации, така че последващият порт за Xbox One Scorpio да бъде също на толкова високо ниво.

„Xbox One Scorpio има очевидно предимство пред PS4 Pro, що се отнася до мощността. Доволни сме от всички решения, взети до момента“, категорично обяви Алберт Пенело, старши продуктов мениджър за Xbox.

 

 

Противопоставянето изглежда класическо

От една страна, PS4 Pro е по-малко мощната нова ревизия, но пък ще бъде налична почти веднага. От друга, Xbox One Scorpio си остава най-мощната замислена конзола, но до появата ѝ все още има повече от година. Някои ще са склонни да изчакат, други ще посегнат веднага към портфейлите си. Трети ще предпочетат да изчакат, за да видят накъде ще задуха вятърът. Една от причините за неубедителния старт на PS3 преди време бе това, че опиянена от успеха на PS2, Sony даде цяла година преднина на Microsoft и Xbox 360. Преди това обаче SEGA толкова бързаше да пусне Dreamcast, за да изпревари останалите си конкуренти, но в момента, в който PS2 излезе на пазара, дните на собствената ѝ конзола бяха преброени. Пак SEGA направи класическата грешка да раздроби пазара и обърка максимално феновете си, изваждайки последователно Sega CD и 32X, вместо просто да подготвя следващата си конзола, докато се наслаждава на успеха на Dreamcast.

Да, конзолните войни наистина са непредвидими и добавяйки голямата неизвестна Nintendo NX, следващите 12 месеца се очертават като особено интересни за всички фенове на гейминга.

Виж още: По-тънка и по-лека, новата версия на PS 4 у нас от 16 септември срещу 599 лв.

Тагове: