След месеци на коментари и преговори и поне шест седмици на различни спекулации, стана ясно, че Walt Disney закупува мажоритарните дялове от 21th Century Fox, National Geogprahic и кабелните канали FX/FXX. В това число влизат и множество международни холдинги и 60% собственост върху стрийминг услугата Hulu. Сделката изпращa Disney на една от първите позиции като глобален властелин на развлечението както в киното, така и в телевизията. Сливането е и едно от най-значимите и с оглед на това, че променя баланса на властта в Холивуд,но е и отражение на почти земетръсната промяна, осъществила се в последното десетилетие с въздигането на стрийминг платформите и технологиите. И да, Disney подготвя и собствена стрийминг услуга, която ще тръгне в края на 2019 година и дотогава ще са изтеглили цялото си съдържание от Netflix. Ето повече подробности за сделката и произтичащите от нея изводи.

Притеснително ли е това сливане?

Сделката, макар и вече сключена за сумата от 52 милиарда щатски долара, ще бъде официално приключена с всички формалности най-рано след година. Това означава, че все пак има период, в който регулаторите да се намесят и да се опитат да й попречат. Ако приемам обаче, че тя се случи така, както е обявена, на финала Disney ще притежава правата върху всичко от франчайза Avatar до филмовите права върху X-Men и Fantastic Four, които бяха продадени на Fox oт Marvel дълго преди последните да се присъединят към Disney. Имат ексклузивни права и над други известни франчайзи като The Simpsons, Alien и Аlvin and the Chipmunks и над един от най-известните новинарски канали, Fox News.

Очаква се ефектът на сделката върху филми, телевизия и интернет да е грандиозен и Disney ще притежава:

- Всички филмови студиа на Fox (20th Century Fox, Fox Searchlight и Fox 2000)
- Телевизионното студио на Fox
- FX Networks
- National Geographic
- Делът на Fox в европейския телевизионен оператор Sky
- Делът на Fox в стрийминг услугата Hulu

Буквално стотици филмови и телевизионни продукции попадат под шапката на Disney по този начин.

Представете си сега всички новопридобити продукти плюс вече съществуващите франчайзи на Disney (Star Wars, Marvel, Pixar) да бъдат пуснати в една-единствена стрийминг услуга. Да, именно това планира да направи изпълнителният директор на Disney Боб Игър и това е главната причина да бъдат закупени всички мажоритарни порции от Fox. Дори без закупуването, стрийминг усугата на гиганта щеше да бъде впечатляваща, но след него, тя се изправя като грандиозна конкуренция на Netflix – услуга, чието доминиране се дължи главно на оригиналното съдържание, което тя непрекъснато увеличава, широк набор от закупени заглавия и глобално разпространение. Ще успее ли Disney да постигне същото със своята?

Оказва се, че да

Според Wall Street Journal новинарските сайтове не отделят достатъчно внимание на процентът, който Disney получава в Sky – базирания в Лондон телевизионен разпространител, който вече e получил международни права над множество филми на Disney и Fox. С 40% дял в Sky, Disney може да направи така, че стрийминг услугата им в Европа да предлага разнообразие, което истински да се конкурира с това на Netflix. Предстои придобиването от страна на Disney и на Star India, което ще даде на компанията огромен дял на все по-важен медиен пазар, а благодарение на групата на международните мрежи на Fox, притежаваща над 350 канала в 170 държави в Европа, Африка, Азия и Латинска Америка, Disney ще може да поведе война с Netflix буквално на всеки пазар и континент.

В Aзия, компанията вече има силни позиции, благодарение на франчайзите си Marvel, Pixar и Lucasfilm, които са любими на аудиториите там. В Китай през последната година Thor: Ragnarok, Guardians of the Galaxy Vol. 2, и Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales са хитове, донесли над 100 милиона щатски долара приходи всеки, а X-Men: Apocalypse е най-обичаният филм на FOX в Китай със 120 милиона щатски долара приходи. Така на дигиталния фронт големите зверове Netflix и Amazon може да се наложи да клекнат пред вече превърналите се в едно цяло Disney и Fox и всичко, което присъства под тях.

Контрол над Hulu

Преди сделката, Disney, Fox и Comcast (NBCUniversal) държаха еднакви дялове в Hulu – 30%. След придобиването на дяла на Fox, Disney заграбва цели 60% и става контролиращ мажоритарен собственик на стрийминг услугата. Така те ще могат да извършат сериозни промени в платформата и нейните бъдещи проекти, сред които и втори сезон на Handmaid’s Tale. Не е сигурно обаче, че Comcast няма да опитат да си върнат контрола, като поискат от правителството на САЩ да принуди Disney да им продаде частта си в Hulu. Като мотив за това може да се вземе възможността компаниите, „захранващи“ стрийминг услугата, да откажат да го правят след глобалното завземане на Disney и да изтеглят съдържанието си от нея, оставяйки компанията да търси с какво да я запълни отново.

Можем да кажем със сигурност, че комбинацията Disney + 20th Century Fox + Fox 2000 +  Fox Searchlight e на път да се превърне в най-сериозния монопол, който някога сме виждали в Холивуд. Реалното присъствие на пазара на Disney днес става около 40% - нещо, срещу което не може да се бори почти никой. Все пак, диструбуторите на по-високи нива вярват, че монопола има и своите добри страни – според AMC, най-важното е продуктите, които се предоставят, да останат със същото високо качество и добавят, че „партньорството ни с Disney ни е донесло големи печалби“. Наистина през 2016 веригата печели 1 милиард само от концесии.  

Освежаване или унищожаване?

Стигаме до това, което най-много вълнува потребителите: какво можем да очакваме да се случи с нашите любими супергерои в техния суперсвят? Нещо интересно, което се случва поради сделката, е че някои от тях могат да пресекат спокойно пътищата си. Например, Върколакът (Wolverine) може да бъде във филм със Спайдърмен, Хълк и Нещото (The Thing). Да не говорим за Фантастичната четворка - герои, които така и не успяха да получат наистина добра екранизация. Disney пък показа, че може да се справи с "преостъпени" герои, какъвто е случаят със Спайдърмен, който дойде от Sony в Marvel Cinematic Universe.

На пресконференция пред инвеститори Боб Игър вече каза: „търси начини да разширим Marvel Cinematic Universe така, че да включва X-Men, Фантастичната четворка и Deadpool.” И говорейки за Deadpool, любимия на всички разбойник със склонност да плямпа мръсотии, едно от най-големите притеснения на феновете в момента е дали последващите филми от франчайза ще останат R-rated, а именно – забранен за лица под 17 години поради силно наличие на неподходящи за тях сцени. Относно това, Боб Игър коментира, че „ще има възможност неща като Deadpool да останат R-rated – просто трябва да предупредим публиката за това, което й предстои да гледа“. Темата обаче продължава да предизвиква доста коментари, както и един интересен облог в офиса на HiComm…

И така, сделката Disney-Fox със сигурност остава в историята като първия път, когато толкова огромно студио закупува друго също толкова огромно студио, елиминирайки едно от „големите шест“ и реално осигурявайки на Disney невиждан досега контрол над продукции в Холивуд. Според Hollywood Reporter „настроението във Fox е мрачно и неспокойно“ и това е разбираемо, тъй като бъдещето им не е съвсем ясно. Но въпреки че още не знаем точните структурни и организационни промени, които ще настъпят, едно е сигурно: ставаме свидетели на опит за монополизъм в развлекателната индустрия, който най-вероятно ще се осъществи и ще остане в историята.

Тагове: