През далечната 2009 г. се слага началото на уникален по рода си международен гейм хакатон – Global Game Jam (GGJ), в който млади разработчици на игри, както и хора от най-различни индустрии и поприща (дизайнери, програмисти, звукорежисьори, графични художници или просто любители на игрите) се събират заедно за 48 часа, за да създадат прототипи по зададена тема. Вдъхновенo от Nordic Game Jam и основано от Сюзан Голд, Ян Шрайбер, Горм Лай и Фавад Хасмад, събитието повече от 12 години е поле за творчество, сътрудничество и експерименти, а някои от игрите, създадени по време на jam-а, между които Goat Simulator, Super-Hot, A Normal Lost Phone, Resonance, The Last Night, Classroom Aquatic и мн.др., имат своята международна слава и комерсиален успех.

В първото издание на Global Game Jam участие вземат рекордните 53 локации от цел свят, а по време на jam-а 1650 участници създават 370 игри. Вторият jam е още по-голям – в него влизат 138 локации и в резултат се създават над 900 игри, направени от 4300 участници.

Днес Global Game Jam се провежда паралелно в над 100 страни и 583 локации и макар че през 2021 цялото събитие е онлайн и реално няма ограничение пред участниците, в коя локация ще се включат, това число звучи наистина респектиращо.

Всяка година темата в Global Game Jam е различна и се обявява в първия ден на предизвикателството. През 2020 тя бе „Ремонт“ (Repair), през 2019 „Какво значи домът за теб“ (What home means to you), „Трансмисия“ (Transmission) през 2018 и т.н. Участниците трябва да създадат игри за 48 часа (времевото ограничение е с цел да бъде стимулирана креативността на участниците и резултатите да са малки, но иновативни игри), базирани на основната тема и тяхната интерпретация на темата. В последствие прототипите им се качват в https://globalgamejam.org/games, така че всеки да може да ги тества.

През 2021 темата е „Изгубени и намерени“ (Lost & Found) и както винаги е дело на няколкомесечно обсъждане и работа на творческия екип на Global Game Jam. Няма ограничения за типа игра, който трябва да се създаде в рамките на предизвикателството. Всеки отбор решава сам – дали ще създаде дигитална или настолна игра, виртуална реалност, platformer, puzzle, roleplaying, mobile или друг тип игра – всичко е позволено.

 

2021 – Global Game Jam като никой друг

През 2021 г. организаторите на Global Game Jam вземат рационалното решение – за първи път в историята на проекта той ще се проведе изцяло онлайн. Макар това да отнема част от чара на събитието – живия контакт между десетки хора, творящи и колабориращи си помежду си, онлайн вариантът на jam-а ще даде възможност на много повече хора да се включат независимо от локацията им, ще ги насърчи да експериментират с нови онлайн инструменти и да иновират. По димите на Кейт Едуардс, изпълнителен директор на GGJ, решението е взето в комуникация с обществото, изградено около събитието, които помагат активно за създаване на новия онлайн формат.

„Надяваме се, че през 2022 ще се видим лице в лице, ще работим рамо до рамо, но дотогава благодаря на всички за огромната подкрепа, която ни оказвате в трансформирането на GGJ2021“, споделя Кейт Едуардс в откриваща си реч за тазгодишното събитие.

 

България на картата на Global Game Jam

Може би малцина от вас знаят, че в България има силна общност на създатели на видеоигри. В страната ни функционират както десетки indie студиа (понякога с екип от 1 човек), така и големи български студиа – Haemimont Games, Imperia Online, Zariba Games, Black Sea Studios и др. Също така в родината ни имат локални офиси и големи компании като Ubisoft, Creative Assembly, Crazy Labs, Gameloft и др. Ентусиазмът в тази област не спира и преди две години бе открита и Arc Academy – школа, която предоставя образование в сферата на разработката на игри.

Затова не е изненада, че у нас game jam-ът се провежда вече 8 години. Първото локално издание на GGJ е през 2014 г. и се провежда паралелно в София и Пловдив. Впоследствие се присъединяват Бургас, Варна и Габрово.
„Бях доброволец в организацията на Nordic Game Jam, който се провежда в IT University of Copenhagen, където учех по това време. Заедно с Росица Динева и Велимира Великова, с които по-късно започнахме организацията на софийската локация, гледахме презентациите на игрите и решихме, че ще е супер яко, ако такова събитие се случи и в България. Искахме да пренесем идеите за креативност, сътрудничество и съвместна работа в България и да обединим и развием българската game dev индустрия. Моя позната от университета – Даяна Димовска, вече имаше успех с 2 локации в родната ѝ Македония и така се зароди идеята за бг джам. Роси и Велимира организираха Sofia Game Jam, а аз и Стефан Ставрев от Хакафе Пловдив организирахме Plovdiv Game Jam. Останалото е история“, споделя Кремена Димитрова, едно от главните действащи лица в организацията на Plovdiv Game Jam.

През 2021 само Plovdiv Game Jam ще посрещне български участници. Поради създалата се извънредна обстановка Plovdiv Game Jam 2021 ще наруши традицията да бъде тридневно събитие и ще продължи цели пет дни – от 27 до 31 януари. За разлика от предходните издания събитието ще протече изцяло онлайн в Discord. Но това, че събитието ще бъде онлайн, не означава, че не ви очакват интересни моменти. В петък и събота лектори, занимаващи се професионално с разработката на игри, ще споделят опита си с участниците по теми, включващи: concept art, character design, sound engineering, VR, board game design/prototyping и други. За повече актуална информация можете да следите сайта на събитието https://plovdivgamejam.org/, а всички, които желаят да бъдат свидетели на магията на събитието, могат да го следят в Twitch (https://www.twitch.tv/plovdivgamejam).

 

Пет причини да участваш в Global Game Jam

Царуващо мнение е, че работата в game dev индустрията се изразява единствено и само в правенето на код и подобни събития са създадени само за програмисти. Ние обаче вярваме, че това не е така.

1. В game dev индустрията има място за професионалисти от различни области – от програмисти и дизайнери до звукорежисьори, музиканти, артисти, сценаристи и като цяло целия набор от креативни професии. Вярваме, че ако се включите в събитието, ще си намерите екип, в който вашите способности ще бъдат оценени по достойнство.

2. Събитието в своята същност е своеобразна креативна работилница, в която среща си дават таланти от различни области – прекрасен начин да се запознаете с нови хора, да излезете извън комфортната си зона и да творите.

3. Възможност за професионално развитие – в много от game jam-овете участие вземат представители на различни студиа – гейм хакатонът е перфектен начин да се срещнете с потенциални бъдещи колеги и дори да работите в екип.

4. Перфектният начин да разберете дали game dev индустрията е за вас – в рамките на 48-часовото предизвикателство имате възможност да сте част и да се запознаете със самата същност на правенето на игри. Участието в подобно събитие ще ви помогне да решите дали това би било подходящо за професионалния ви път.

5. Включване на създадената от вас игра в портфолиото ви – GGL е перфектен начин да натрупате опит и да обогатите собственото си портфолио, което, вярваме, ще направи добро впечатление на бъдещите ви работодатели.

Happy Jamming!