Експертите, участващи в програмата за сигурност на устройствата на Apple, скоро ще започнат да получават специално пригодени за хакване iPhone-и. Гигантът вече е уведомил първите участници, че предназначените за тях апарати са изпратени. Телефоните за програмата работят като стандартни модели, но специалистите по сигурност имат много по-голям достъп до операционната система, така че да могат да пускат всякакви програми, с които да откриват уязвимости.

Apple за пръв път обяви програмата през юли с целта да повиши сигурността на всички iOS потребители. Апаратите ще бъдат в ръцете на експертите за 12 месеца и те са задължени да съобщят за всички уязвимости, които открият, на Apple или на съответния външен разработчик. Освен за слава спецовете ще се борят и за наградения фонд от 1 милион долара, осигурен от Apple за откриване на бъгове.

Тъй като бройката на апаратите по програмата е ограничена, Apple избира само експерти с доказан опит и успехи в откриването на уязвимости в платформите и устройствата на компанията. Изглежда, че тя ще продължи и занапред, тъй като Apple твърди, че кандидатите, които не са избрани този път автоматично, ще бъдат взети предвид при следващия период за кандидатстване през 2021 г.

Снимка: shutterstock

Виж още: Huawei навлиза в премиум аудио сегмента в България

 

Тагове: