Избухналите безредици в iPhone завод в Индия през последния уикенд не би трябвало да имат много непосредствени последици за производството в страната, но един анализатор твърди, че дългосрочните резултати от това ще са видими. Няколко хиляди работници в завода за сглобяване на iPhone на Wistron в Бангалор се разбунтуваха, чупейки машини и прозорци и обръщайки коли и подпалвайки цехове. Щетите от разрушенията се оценяват на 60 милиона долара, а производството на iPhone временно е спряно.   

Предполага се, че в основата на бунта са претенциите на служителите, че са наети чрез трети агенции и при лоши условия.

Очаква се краткосрочните резултати от инцидента да не повлияят на плановете на Apple, защото това е по-малък завод на Wistron и в него се сглобяват по-стари iPhone модели, а не новият iPhone 12. Според анализаторите от Morgan Stanle обаче има известни притеснения за по-широките последици и в частност на това, каква ще бъде връзката между Wistron и Apple, след като американците вече обявиха, че ще вземат по-твърди мерки за трудовите нарушения при своите доставчици. Очаква се тайванската компания Wistron да премести 50 процента от своето производство извън Китай до края на следващата година.

Ако Apple преразгледа отношенията си с доставчика, не е изключено от това да пострада и производството на новия iPhone, особено като се има предвид, че Apple се нуждае от пълен капацитет след трудната 2020 г.

Снимка: Apple

Виж още: Нова порция информация за трите гъвкави телефона на Samsung за 2021 г.

Тагове: