Потребителите на AdBlock съобщават за широко разпространени проблеми с производителността при активирано разширение в YouTube и макар че подозренията основателно паднаха върху политиката на YouTube, проблемът може да не се крие в самата платформа.

В тема, публикувана в подгрупата YouTube през уикенда, потребителите отбелязват, че включването на AdBlock води до бавно зареждане и увеличаване на използването на процесора, както пише един от потребителите: "Това обърква ресурсите на компютъра като цяло. Изглежда, че това просто убива Chrome".

Ако YouTube е отворен с AdBlock, използването на процесора на повечето платформи се е увеличило с около 17%. Въпреки че използването на AdBlock или подобни програми е в разрез с условията за ползване на уебсайта, AdBlock е и масово популярно разширение. В уеб магазина на Chrome то може да се похвали с 60 милиона потребители.

От това, което е видно, увеличението беше доста последователно - така че не е опасен скок, но лаптопите от по-нисък клас, използвани главно за сърфиране, може да започнат да имат проблеми със загряването. В най-добрия случай това е неудобно и досадно.

Това доведе до параноя от идеи за отстраняване на проблеми, тъй като внезапните и необясними спадове в производителността могат да бъдат признак за хардуерни проблеми. Потребителят JotaroKujoxXx казва, че се е "чудил защо лаптопът ми работи като реактивен двигател през последните няколко дни", а друг коментатор му отговаря: "Да, изтривах глупости на случаен принцип, като си мислех, че това е проблем с мястото за съхранение".

Изглежда, че забавянето засяга и потребителите, които са абонирани за YouTube Premium и същевременно използват AdBlocker за други уебсайтове, което е проблем - тъй като абонаментът е начин да се избегнат рекламите, без да се нарушават общите условия, което кара някои потребители да се чувстват ощетени.

Въпреки че YouTube е подложен на сериозни критики по този повод, споменатите подозрения, че нещо не е в ред, не са напълно неоснователни. През ноември миналата година TheVerge съобщи за петсекундно забавяне на зареждането в други браузъри, в които работят блокери на реклами.

Снимка: Unsplash

Виж още: Учените откриха основополагащи различия при голяма част от дълголетниците

Тагове: