На 22 февруари 2024 г. Луната стана официален дом на Архива на галактическото наследство - цялостна колекция, предоставена от Intuitive Machines и изстреляна чрез SpaceX. Този амбициозен проект не просто се изстрелва към звездите - той се приземява сред тях, осигурявайки хранилище на човешката култура на нашата лунна съседка.

Наричана "дигитален артефакт", тази лунна библиотека се състои от 16 слоя никелови гравюри и цифрови данни - всичко това в диск, който можете да държите в ръка. Тя съдържа еклектична и обширна смесица от съдържание, включително цялата английска Уикипедия и наборите от данни на Panlex. Проектът SETI на Института "Земляни", частната библиотека на мисията "Арч", съкровищницата с магически тайни на Дейвид Копърфийлд и архивът за лунно изкуство на "Арч" също украсяват тази небесна колекция, макар че в нея не присъстват биологични образци като ДНК или тардигради.

Архивът на галактическото наследство съхранява не само книги, но и над 30 милиона страници, 25 000 песни и богатство от произведения на изкуството, което го превръща в съкровищница на човешките постижения. Освен това архивът съдържа над 77 000 мултимедийни дигитални артефакти, известни като "лунаграми", подбрани от иновативната компания Space Blue. Тези лунaграми предоставят панорамна картина на човешката култура, обхващаща спиращи дъха 30 000 години.

Приносът към този грандиозен архив идва от многобройни източници, което гарантира, че е представен широк спектър от човешкото знание и творчество. Фондация "Мисия Арч" значително обогати библиотеката с разнообразно съдържание - от всички езици, каталогизирани от проекта "Розета", до интернет легенди и основополагащи литературни произведения, достъпни чрез проекта "Гутенберг".

Освен това архивът включва всичко най-ранното изкуство от Земята и хиляди романи от различни епохи и жанрове - като "Хари Потър", трилогията "Фондацията", "Властелинът на пръстените" и "Дюн". Въпреки обширното си съдържание нито един екземпляр от тази огромна колекция не може да бъде физически проверен. Произведенията са гравирани в тънки никелови слоеве и за да се прочетат, е необходим микроскоп. Мащабното кодиране обхваща и значителна част от цифровото съдържание на архива, включително музика и изображения, като за да се получи достъп до тях, е необходимо да се изучи цифрово кодиране с никелово гравиране.

Архивният метод е предназначен за дълготрайност. Разработен, за да издържи не само на суровите условия в Космоса, но и на потенциалните разрушения при ядрена война на Земята, този метод гарантира, че съдържанието може да се съхрани в продължение на милиарди години.

Технологията гарантира, че архивът, а с това и обхватът на човешкото познание, ще може да се съхранява толкова дълго, колкото е обиколката на Луната около Земята - по приблизителни оценки около пет милиарда години. По-обширният план не се изчерпва с Луната; фондацията има за цел да обсипе Земята и Слънчевата система с тези архиви, като осигури резервираност при съхраняването на нашето глобално наследство.

Снимка: Unsplash/Arch Mission Foundation

Виж още: Създадоха синтетични организми, които могат да се възпроизвеждат