На хоризонта се задава поредният частен наследник на Международната космическа станция. Компанията на милиардера Джеф Безос Blue Origin обяви, че възнамерява да построи комерсиална станция в околоземна орбита. Тя ще се нарича Orbital Leaf и ще заработи до края на десетилетието. Партньори по проект са още Boeing и Sierra Space.

Сред потенциалните клиенти на Orbital Leaf са държави, частният бизнес и космическите туристи. Първоначално станцията ще трябва да допълва дейността на МКС, която трябва да бъде пенсионирана до 2030 г., а след това да заеме нейното място.

Основната част от модулите на станцията ще бъдат предоставени от Blue Origin, а нейната тежкотоварна ракета New Glenn, която ще полети за пръв път в края на 2022 г., ще трябва да изведе станцията в орбита. Поддръжката и експлоатацията на космическата база ще бъде задължение на Boeing, като капсулата Starliner ще превозва до там хора и товари. Първият ѝ тестови полет ще се проведе в началото на следващата година. На свой ред Sierra Space ще предостави основния жилищен модул на станцията.

В първоначалния си вид станцията ще поддържа до 10 души и ще има кубатура от 830 куб.м, като за сравнение МКС е 916 куб.м. С времето се планира станцията да се разраства и към нея да бъдат добавяни нови модули.

Снимка: Blue Origin

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви