За пръв път в последното десетилетие планетата Меркурий ще премине между Земята и Слънцето по-късно днес, съобщава Mental Floss.

Интересното астрономическо явление може да се наблюдава, макар и частично, и на територията на България. Най-малката планета в Слънчевата система ще се вижда като малка точка на фона на Слънцето. Както обикновено не забравяйте, че за безопасно наблюдаване ви е необходим специален телескоп или бинокъл с филтър. Ако разполагате с такава апаратура, ще имате възможност да проследите доста добре явлението.

Най-удобното място за това е Западна Европа и Атлантическото крайбрежие на Северна и Южна Америка. Въпреки че се завърта около Слънцето само за 88 дни, Меркурий всъщност преминава доста рядко между Земята и нашата звезда. Това е така, защото орбитата на малката планета е силно наклонена спрямо тази на Земята и в резултат явлението се наблюдава не повече от 12 - 14 пъти на всеки 100 години.

У нас явлението ще започне в 14:12 българско време и ще приключи половин час по-късно. Последното преминаване на Меркурий е наблюдавано на 8 ноември 2006 г., но тогава то не е било видимо от България.

Виж още: Вече може да използвате патенти на NASA за собствената си ракета