Бившият шеф на Amazon Джеф Безос е най-новият изпълнителен директор от света на високите технологии, който се надява да бъде известен със своята филантропия. Основателят на Amazon каза в интервю за CNN, че възнамерява да даде по-голямата част от нетното си състояние (в момента 124 милиарда долара) за благотворителност. Повечето от тях ще отидат или за противодействие на изменението на климата, или за подкрепа на онези, които могат да създадат „единство“ за човечеството. Въпреки че Безос сподели малко подробности, той и приятелката му Лорън Санчес казаха, че „изграждат капацитет“ да дадат това състояние на други и се надяват да извлекат максимална полза от инвестицията.

Точно преди интервюто Безос обяви дарение от 100 милиона долара на певицата и филантроп Доли Партън. Преди това той обеща 10 милиарда долара в продължение на десетилетие на Bezos Earth Fund, който има за цел да стимулира политически и технологични решения, борещи се с предизвиканите от човека промени в климата. През последните няколко месеца бившата съпруга на Безос - Макензи Скот - вече е раздала около 4 милиарда долара на организации.

Стратегията е позната. Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс е добре известен с това, че дарява за благотворителни организации и научни изследвания чрез фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и (заедно с Уорън Бъфет) основава The Giving Pledge, за да насърчи милиардерите да дадат поне половината от парите си за добри каузи. През 2015 г. съоснователят на Meta Марк Зукърбърг обеща да дари 99% от акциите на компанията си, тогава на стойност 45 милиарда долара, на инициативата на Чан Зукърбърг. Създателят на Facebook подписа The Giving Pledge през 2010 г. Безос не се е присъединил към обещанието, въпреки че този ход би отговарял на условията.

Както при други изпълнителни директори от света на технологиите, които правят големи дарения обаче, Безос е изправен пред критики за наследството си. Amazon многократно се бори срещу законодателството в областта на климата и отчете скок на вредните си емисии си през 2021 г. въпреки ангажимента за намаляване на въздействието върху околната среда. И докато Безос твърди, че Amazon трябва да се отнася по-добре към служителите си, лошите условия на работа в складовете, които са в основата на проблема, се появиха под негово наблюдение.

Има и въпроси защо е чакал досега, за да даде повечето от парите си за благотворителност. Въпреки че често е давал обещания за участие в каузи, той също така е наливал средства в странични проекти, които не са допринесли много за напредъка на човечеството, поне не в краткосрочен план - например изпращане на богати хора в Космоса с Blue Origin. Както при Гейтс и Зукърбърг, има опасения, че Безос се опитва да поправи репутацията си, като раздаде по-голямата част от богатството си.

Снимка: Unsplash

Виж още: Amazon загуби 1 трилион долара от пазарната си стойност