Астрономи изследваха най-далечния обект в Слънчевата система и определиха неговите характеристики. Планетоидът – термин за малко парче скала или прах или лед, обикалящ около Слънцето – е подходящо наречен Farfarout след предишния рекордьор, Farout, който е открит от същите астрономи през 2018 г.

Скалистият обект получи временно име 2018 AG37, но истинското предстои да бъде обявено от Международния астрономически съюз. Сега знаем много повече за него и орбитата му.

Farfarout е на 132 астрономически единици (AU) от Слънцето, което означава, че е 132 пъти по-далеч от Слънцето в сравнение със Земята и около четири пъти по-далеч от Плутон. Необходими са около 1000 години, докато планетоидът завърши една орбита около Слънцето.

Тъй като Плутон е със средно орбитално разстояние около 39 астрономически единици, Farfarout наистина е много далече. Орбитата обаче не е кръгова. Астрономите са изчислили, че най-далечният обект достига до разстояние 175 астрономически единици, но и се приближава до 27 астрономически единици по-близо от Нептун.

Намирането и изучаването на други подобни отдалечени обекти може да помогне на учените да установят дали има неидентифицирана масивна планета, която се крие в покрайнините на Слънчевата система.

Снимка: NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници

 

Тагове: