Казват, че красотата е в окото на наблюдателя, но окото също така съдържа отражение на това, което е очаровало наблюдателя. Изследователи от Университета на Мериленд са разработили начин за извличане на тези отражения от снимка и визуализирането им в 3D. Резултатът е понякога точен модел на всичко, което се намира пред обекта. 
Човешкото око не е плоско, което естествено представлява проблем при обучението на алгоритми за разбиране на тези отражения. Имаме късмет обаче, че роговиците са доста устойчиви във всички области. Физическата геометрия и текстурата на роговицата (прозрачният горен слой на окото) са почти еднакви за всички здрави възрастни. С помощта на оптимизиране на позите на роговицата и разлагане на текстурата на ириса изследователите създават модел, който може да компенсира размазаните отражения с ниска разделителна способност. По същество те подравняват 3D формите, така че те да продължат да приличат на оригиналното изделие от повече ъгли, отколкото на това на снимката. 


С помощта на алгоритъма екипът създава 3D модели от различни отражения на очите. Изследването е публикувано на сървъра за предпечатна подготовка arXiv, докато преминава през партньорска проверка. Някои предишни опити да се направи същото с отраженията на очите изискваха видео с висока разделителна способност с множество състояния на отражението. 
Примерите, които биват демонстрирани във видеото, са изображения, заснети в лабораторни условия, където екипът контролира осветлението, отраженията и ъгъла на камерата. Екипът е използвал и няколко синтетични очни ябълки, които са осигурили още по-ясни изображения. Уебсайтът на проекта, на който в крайна сметка ще бъде разположен изходният код за визуализация, включва някои опити "в дивата природа", като се използват портретни снимки с висока резолюция на Лейди Гага и Майли Сайръс. Изследователите са успели да извлекат някои отражения, но те не приличат на нищо особено. Екипът предполага, че на една снимка може да е отразен торсът на човека, но повечето професионални портрети се снимат по такъв начин, че да се сведат до минимум отраженията. 

Изследователите не се спират на потенциалните приложения, но има много предположения, че подобна техника би могла да разкрие доказателства при криминални разследвания. Изследователите говорят по-общо за изследването на невидимата информация в медиите, които създаваме. Разбира се, същият този стремеж към изследване може да доведе до някои нарушения на неприкосновеността на личния живот.

Снимки: Unsplash

Виж още: Първото изцяло генерирано от изкуствен интелект лекарство влиза в изпитвания върху хора