Ако хората от Маями, Шанхай, Токио, Мумбай, Лагос, Банкок и Ню Йорк не са загрижени в момента, то те трябва доста бързо да се притеснят за бъдещето си, защото голямото топене на ледовете в Гренландия е предупредителен знак за всички крайбрежни, ниско разположени и гъсто населени райони. Според изследователи вероятно никой друг фактор няма да допринесе повече за повишаването на морското равнище през следващите няколко десетилетия.

Консорциум от учени, изучаващи климата на планетата ни, стигна до заключението, че ако Гренландия продължи да се топи с това темпо, при един лош сценарий десетки милиони хора ще са смъртоносно застрашени от доста сериозни ежегодни наводнения най-късно до 2030 г. Според тях до края на този век, когато Антарктида, която съдържа значително повече лед от Гренландия, също навлезе във фаза на катастрофално топене, броят на годишно застрашените от наводнения хора може да достигне близо милиард човека.

Миналия месец за първи път в писмената история дъжд падна върху най-високата точка на ледената покривка на Гренландия, като това едва ли звучи като важна новина. Но дъждът на място, исторически дефинирано от силен студ, предвещава бъдеще, което ще промени бреговете по света и ще удави цели градове.

Най-големият остров в света, Гренландия, е повече от 36 000 пъти по-голям от Манхатън, а ледът покрива по-голямата част от него, на много места с дебелина хиляди фута. Този своеобразен леден щит съдържа четири пъти повече замразена вода, отколкото всички други места на Земята, взети заедно, разбира се, без Антарктида. Тъй като въглеродният диоксид и метанът се натрупват в нашата атмосфера, карайки планета да се нагрява (шестте най-топли години в историята са последните шест), ледената покривка се топи. Припомняме, че Гренландия загуби повече лед през последното десетилетие, отколкото през предходния век.

Снимка: Pikrepo

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика