Британците издигат манията си по времето до нови висоти. Великобритания обяви, че напредва по проекта си за изграждане на най-мощния суперкомпютър за климата и времето с помощта на Microsoft. Метеорологичната служба на страната, Met Office, сключи многомилионно споразумение с технологичната компания по проекта, който по-рано беше предвиден да получи 1.2 млрд. британски лири (1.6 млрд. долара) държавно финансиране.

Докато Великобритания вече може да се похвали със суперкомпютър за времето - който може да извърши 16 000 трилиона изчисления в секунда, - новата машина ще бъде два пъти по-мощна. Получавайки достъп до по-подробно моделиране на климата, Обединеното кралство се надява да осигури в бъдеще достоверна и актуална информация за своите градове и транспортна инфраструктура, за да ги предпази от екстремни метеорологични явления. Системата ще се намира в южната част на Великобритания и ще се захранва от 100 процента възобновяема енергия. Очаква се инсталацията да спести 7415 тона CO2 през първата година на работа.

След като започне да работи следващото лято, суперкомпютърът ще предоставя и подробни симулации на местни прогнози, за да помогне на службите за спешна помощ да се подготвят за силен дъжд и наводнения. Новата система може да бъде благодат за селските общности, които бяха ударени от бури миналата година, което доведе до призиви към правителството да създаде по-устойчиви дренажни системи.

Според учени от климатичната коалиция Англия преживява голямо наводнение почти всяка година от 2007 г. Съществуващият суперкомпютър Cray XC40 на Met отчасти разчита на данните, предоставени от обществеността, за да направи прогнози за времето за по-отдалечени части на Великобритания.

Естествено, Microsoft е привлечен заради своя опит в облачните и квантовите изчисления. Компанията е инвестирала 1 милиард долара в стартиращия "суперкомпютър", хостван в Azure, създаден за тестване на мащабни модели на изкуствен интелект. С участието на 285 000 CPU ядра и 10 000 GPU ядра Microsoft казва, че машината е еквивалентна на петте най-бързи системи в света.

В момента титлата на най-мощния суперкомпютър в света принадлежи на японския Fugaku. Той започна да се развива през 2014 г. като наследник на компютъра K и официално трябва да започне да работи през 2021 г.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Броят приложения в Huawei AppGallery е нараснал почти двойно за 1 година