Технологичният гигант Microsoft залага на ядрената енергия, за да захранва своите модели с изкуствен интелект, които са изключително скъпи за електроенергия.

Само по себе си това не би трябвало да е голяма изненада. Машинното обучение консумира огромно количество енергия, което кара компании като Microsoft да търсят по-екологични алтернативи на изкопаемите горива като въглища или природен газ.

Тук обаче нещата стават по-шантави. Компанията е толкова отдадена на изкуствения интелект, че в момента обучава изкуствен интелект да изготвя документите за създаване на нови ядрени електроцентрали, съобщава Wall Street Journal.

"През последните шест месеца - съобщава вестникът - екип от служители на Microsoft обучава голям езиков модел с регулаторни и лицензионни документи за ядрени централи в САЩ, надявайки се да ускори обработката на документите, необходими за такива одобрения, които могат да отнемат години и да струват стотици милиони долари."

Вместо да залагат изцяло на слънчевата и вятърната енергия, технологични компании като Microsoft и Google все повече се насочват към идеята за малки модулни реактори (SMR), които представляват умалени електроцентрали, целящи да намалят разходите за изграждане чрез стандартизиране на компонентите и системите. Въпреки десетките проекти, които се разглеждат в световен мащаб, в момента в САЩ не се експлоатират никакви SMR.

Разрешенията и строителството на SMR все още са изключително скъпи според WSJ. Поради това Microsoft си партнира с организацията с нестопанска цел Terra Praxis, която заяви пред WSJ, че изкуственият интелект може да съкрати 90% от човешките часове, необходими за получаване на одобрение за нова централа.

Макар че пускането на ИИ на свобода при обработката на документите за ядрена регулация звучи като потенциално опасна идея, компанията е категорична, че си е написала домашното, за да гарантира, че машината няма да предизвика ядрен срив. Освен това не е като Microsoft да връчи на опасен ИИ ядрените кодове на САЩ.

"Това, което правим тук, е да обучим [голям езиков модел] на много специфични високоструктурирани документи, за да създадем друг високоструктуриран документ, почти идентичен с предишните документи", казва съизпълнителният директор на Terra Praxis Ерик Ингерсол пред WSJ. "Ние не получаваме луди отговори, при които изкуственият интелект халюцинира."

Снимка: Unsplash

Виж още: Вече е разработена камерата, която трябва да промени изцяло облика на iPhone