На една гореща екзопланета, на стотици светлинни години от Земята, през нощта от небето падат капчици железен дъжд. Наскоро въз основа на наблюдения от телескопа Gemini North, който се намира близо до върха Мауна Кеа в Хавай, изследователите също са идентифицирали в атмосферата на планетата съдържание на натрий и йонизиран калций.  
Новите открития показват, че планетата, наречена WASP-76b, е дори по-гореща, отколкото са били предходните предположения. 

Изследването е част от проекта ExoGemS (Exoplanets with Gemini Spectroscopy survey), ръководен от университета Корнел. Проектът събира учени, които изследват разнообразието на атмосферите на екзопланети, разположени извън нашата Слънчева система.

„Докато извършваме дистанционно наблюдение на десетки екзопланети, обхващащи диапазон от маси и температури, ще развием по-пълна картина за истинското разнообразие на извънземните светове - от тези, които са достатъчно горещи, за да носят железен дъжд, до други с по-умерен климат, от тези, които са по-плътни от Юпитер, до други, които не са много по-големи от Земята“, казва Рей Джаявардхана, съавтор на изследването и професор по астрономия в университета Корнел.

„Забележително е, че с днешните телескопи и инструменти вече можем да научим толкова много за атмосферите - техния състав, физическите свойства, наличието на облаци и дори мащабните модели на вятъра - на планети, които обикалят около звезди на стотици светлинни години далеч“, добавя Джаявардхана.

Открита през 2016 г., свръхгорещата планета, която е с размерите на Юпитер, обикаля около звезда в съзвездието Риби на 640 светлинни години от Земята. Поради близостта си до звездата WASP-76b завършва една орбита около себе си на всеки 1.8 земни дни и поглъща хиляди пъти радиацията, която Земята получава от Слънцето.

Планетата е заключена приливно, което означава, че една и съща страна на планетата винаги е обърната към звездата. Това е подобно на това, как нашата Луна обикаля около Земята. На така наречената дневна страна на планетата, която е обърната към звездата, температурите надвишават 2426 градуса по Целзий.

Пламтящите температури през деня, които са достатъчно горещи, за да превърнат молекулите в атоми и метала в пари, създават железни изпарения. Бързите ветрове ги пренасят към обратната страна, където относително по-ниските температури се движат около 1315 градуса по Целзий.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството