Заливът на акулите, австралийска територия, обявена за световно наследство, служи като дом на различни животни, които се хранят с процъфтяващата му морска трева. Оказва се, че морската трева, наречена лентов плевел на Посейдон, или Posidonia australis, е едно единствено древно растение, което се е клонирало през последните 4500 години.

Изследователи от Университета на Западна Австралия и Университета Флиндърс изследваха проби от организма, взети от другия край на залива, и генерираха ДНК отпечатък с 18 000 генетични маркера. Това, което откриха, беше, че морската трева, простираща се на 180 километра - територия с размерите на град Синсинати в щата Охайо - в протежението на Залива на акулите, е само едно растение.

Старши автор д-р Елизабет Синклер каза, че често ги питат колко растения растат в терените с морска трева. За Залива на акулите водещият автор и студент от UWA Джейн Еджелоу казва: „Отговорът ни порази – имаше само едно такова. Това е всичко: само едно растение се е разширило на 180 км в Залива на акулите, което го прави най-голямото известно растение на Земята“.

Посидонията очевидно се клонира, като произвежда нови издънки, израстващи от кореновата й система. Той не се възпроизвежда по друг начин, защото най-вероятно не е в състояние: организмът има състояние, наречено полиплоидия, което означава, че е наследил 100 процента от генома на всеки родител вместо само 50 процента от всеки. Тъй като полиплоидията често води до стерилност, клонирането може да е единственият начин за размножаване на този причудлив обитател на Австралия.

Синклер казва, че в случая полиплоидията може да направи растението по-устойчиво от обикновено. Това би могло да даде на организма способност да се справи с широк спектър от условия, което е чудесно при изменението на климата. Остава да се види дали Posidonia australis ще продължи да процъфтява в условията на съвременното изменение на климата, но изследователите може да разберат скоро. Те са организирали набор от експерименти, за да разберат как оцелява в среди с променливи условия, които включват широк диапазон от температури и соленост, както и изключителна яркост и тъмнина.

Снимка: Rachel Austin/University of Western Australia

Виж ощеКристал на 830 млн. години може да съдържа древен живот (ВИДЕО)