Специалисти по нанотехнологии от Кеймбридж създадоха двигател, който е с диаметър от едва няколко милиарда от сантиметъра и може да се превърне във важна основа за бъдещото развитие на тези миниатюрни технологии.

Концепцията за наноботовете не е нова, но досега тя принадлежеше предимно на научнофантастичните филми и разкази. Днес обаче учените се надяват, че тези микроскопични частици ще бъдат в състояние да навлизат на труднодостъпни места в човешкия организъм, да се ориентират в непознатата среда и дори да проникват в живи клетки, доставяйки лекарства точно там, където са най-необходими.

Новосъздаденият двигател е доста по-различен от това, което ще откриете под капака на една кола. Той е изработен от малки златни частици, които се държат заедно от полимерен гел, чувствителен на температура. Когато се нагрее с лазер, той изхвърля цялата вода от гела и обхваща частиците в здрава обвивка. При последващото охлаждане полимерите се разширяват и златните частици започват бързо да се бутат една друга, създавайки усещане за миниатюрна експлозия, но с много по-голяма сила, отколкото в други подобни нанодвигатели. Новият двигател е биосъвместим, относително евтин за производство и енергийноефективен. Следващата стъпка в изпитанията са овладяването и контролът на създаваните от двигателя сили.

Виж още: Microsoft иска да превърне нашето ДНК в сторидж решението на бъдещето