НАСА потвърди, че разработва нова система за лунно време за Луната. През април Белият дом публикува политически меморандум, в който нарежда на НАСА да създаде новия стандарт до 2026 г. Повече от пет месеца по-късно в потвърждението на космическата агенция се посочва, че тя ще работи със „заинтересованите страни от правителството на САЩ, партньори и международни организации за стандартизация“ за създаването на координирано лунно време (LTC).

За да разберете защо Луната се нуждае от собствена часова зона, не търсете нищо повече от разсъжденията на Айнщайн. Неговите теории на относителността казват, че тъй като времето се променя спрямо скоростта и гравитацията, времето се движи малко по-бързо на нашата небесна съседка (поради по-слабата ѝ гравитация). Така че земният часовник на Луната би спечелил около 56 микросекунди на ден - достатъчно, за да обърка изчисленията, които могат да застрашат бъдещи мисии, изискващи точност.

„За нещо, което се движи със скоростта на светлината, 56 микросекунди са достатъчни, за да измине разстоянието от приблизително 168 футболни игрища“, казва Черил Грамлинг, ръководител на отдела за измерване на времето и стандарти на НАСА, в съобщение за пресата. „Ако някой е в орбита около Луната, наблюдател на Земята, който не компенсира ефекта на относителността за едно денонощие, би си помислил, че астронавтът, който е в орбита, се намира на приблизително 168 футболни игрища от мястото, на което е в действителност.“

В меморандума на Белия дом от април се нарежда на НАСА да работи с министерствата на търговията, отбраната, държавата и транспорта, за да начертае курса за въвеждане на LTC до края на 2026 г. Глобалните заинтересовани страни, особено подписалите Споразумението „Артемида“, ще играят важна роля. Създадени през 2020 г., споразуменията включват нарастваща колекция от 43 държави, ангажирани с норми, които се очаква да бъдат спазвани в Космоса. Забележително е, че Китай и Русия са отказали да се присъединят.

Програмата на НАСА за космическа комуникация и навигация (SCaN) ще ръководи инициативата. Една от целите на LTC е в бъдеще да може да се разширява към други небесни тела, включително Марс. Времевият стандарт ще се определя от среднопретеглената стойност на атомните часовници на Луната, въпреки че тяхното местоположение все още се обсъжда. Тази претеглена средна стойност е подобна на начина, по който учените изчисляват универсалното координирано време (UTC) на Земята.

НАСА планира да изпрати мисии с екипаж до Луната чрез програмата си Artemis. Artemis 2, планирана за септември 2025 г., планира да изпрати четирима души на обиколка около Луната. Година по-късно Artemis 3 има за цел да приземи астронавти близо до южния полюс на Луната.

Снимка: Unsplash

Виж още: 1.8 милиарда години от движението на тектоничните плочи на Земята минават пред очите ви за 1 минута (ВИДЕО)